Președintele Ciadului, Idriss Deby, a fost ucis marți pe front după mai mult de 3 decenii în fruntea țării

  • 20 Aprilie 2021 15:56
Președintele Ciadului, Idriss Deby, a fost ucis marți pe front după mai mult de 3 decenii în fruntea țării

Președintele Ciadului, Idriss Deby Itno, la putere de 30 de ani, a decedat marți după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul țării, la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea de stat, informează AFP.

"Președintele republicii, șeful statului, șeful suprem al armatei, Idriss Deby Itno, și-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Cu profundă tristețe anunțăm poporul ciadian că mareșalul Ciadului a decedat marțea aceasta, 20 aprilie 2021", a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad.

Deby, 68 de ani, militar de carieră care a ajuns la putere în 1990 în urma unei lovituri de stat și care a fost promovat în rangul de mareșal în august anul trecut, tocmai fusese reales pentru un mandat de 6 ani cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor provizorii anunțate luni seara de instanța electorală națională.

Miniștri și ofițeri de rang înalt au anunțat luni că șeful statului s-a deplasat sâmbătă și duminică pe front, unde armata sa luptă împotriva unor rebeli care au lansat o ofensivă de la baze aeriene din Libia în ziua scrutinului, pe 11 aprilie.

Rebelii, pe care armata asigură că i-a înfrânt în lupte, au afirmat într-un comunicat că Deby a fost rănit, însă informația nu era confirmată din sursă oficială.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău