Președintele chinez Xi Jinping avertizează că Beijingul se va confrunta cu 'o perioadă de schimbare turbulentă' pe fondul riscurilor externe

  • 25 August 2020 10:43
Președintele chinez Xi Jinping avertizează că Beijingul se va confrunta cu 'o perioadă de schimbare turbulentă' pe fondul riscurilor externe

Președintele chinez Xi Jinping a atras atenția că țara sa, a doua economie a lumii, se va confrunta cu o perioadă de "schimbare turbulentă" și că amplificarea riscului pe piețele externe necesită o mai mare concentrare a decidenților politici asupra cererii interne pentru a stimula creșterea, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Prezidând luni un seminar cu un grup de consilieri și economiști de stat, Xi Jinping a discutat direcțiile economice pe termen mediu și lung ale Chinei în pregătirea celui de-al 14-lea Plan pe cinci ani.

Planul economic pe următorii cinci ani ar urma să fie prezentat la adunarea anuală a parlamentului în 2021, iar președintele chinez a spus că Beijingul trebuie să fie pregătit pentru "o perioadă de schimbare turbulentă", în contexul în care pandemia de coronavirus a accelerat protecționismul, a afectat economia mondială și a perturbat lanțurile de alimentare.

"În perioada următoare, ne vom confrunta tot mai mult cu un vânt potrivnic în mediul extern și trebuie să fim pregătiți să ne ocupăm de o serie de noi riscuri și provocări", a spus el, conform unor comentarii transmise luni noapte de agenția oficială de presă chineză Xinhua.

Xi Jinping a declarat că piața internă "va domina ciclul economic național" în viitor, dar a promis că va deschide mai mult economia Chinei.

Deși nu a făcut referire directă la amplificarea tensiunilor SUA-China, el a semnalat disponibilitatea Beijingului de a colabora cu Washingtonul.

"Trebuie să cooperăm activ cu toate țările, regiunile și companiile care sunt dispuse să coopereze cu noi, inclusiv state, localități și companii din SUA", a spus Xi Jinping.

El a evidențiat de asemenea importanța inovației tehnologice, adăugând, fără a oferi detalii, că țara "trebuie să facă progrese în privința unor tehnologii esențiale cât mai curând posibil".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău