Președintele Chinei, Xi Jinping, discurs geopolitic de Anul Nou: „reunificarea” cu Taiwanul este inevitabilă

  • 31 Decembrie 2023 16:15
Președintele Chinei, Xi Jinping, discurs geopolitic de Anul Nou: „reunificarea” cu Taiwanul este inevitabilă

„Reunificarea” Chinei cu Taiwanul este inevitabilă, a declarat președintele Xi Jinping duminică, în discursul său de Anul Nou, în care a adoptat un ton mai ferm decât anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte ca insula revendicată de China să își aleagă un nou lider, relatează news.ro.

Alegerile prezidențiale și parlamentare taiwaneze din 13 ianuarie au loc într-un moment de relații tensionate între Beijing și Taipei, mai menționează news.ro.

China a intensificat presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului guvernat autonom, democratic.

China consideră Taiwanul ca fiind "teritoriul său sacru" și nu a renunțat niciodată la ideea folosirii forței pentru a-l readuce sub control chinezesc, deși Xi nu a făcut nicio mențiune în sensul unor amenințări militare în discursul său transmis de televiziunea de stat.

"Reunificarea patriei este un destin istoric", a declarat Xi, deși traducerea în oficială în limba engleză a declarațiilor sale, publicată de agenția de presă Xinhua, s-a folosit o frază mai simplă: "China va fi cu siguranță reunificată".

"Compatrioții de ambele părți ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legați de un simț al țelului comun și să împărtășească gloria întineririi națiunii chineze", a adăugat el. În traducerea oficială în limba engleză s-a scris "toți chinezii" în loc de "compatrioți".

Anul trecut, Xi a spus doar că oamenii de o parte și de alta a strâmtorii sunt "membri ai uneia și aceleiași familii" și că speră că oamenii de pe ambele părți ale strâmtorii vor lucra împreună pentru a "promova împreună prosperitatea durabilă a națiunii chineze".

China s-a arătat deosebit de deranjată de actualul vicepreședinte taiwanez Lai Ching-te, candidat la președinție din partea Partidului Democrat (DPP), aflat la guvernare în Taiwan și care conduce în sondajele de opinie cu diferite marje, spunând că este un separatist periculos.

Răspunzând sâmbătă seara târziu la unele comentarii făcute de Lai la o dezbatere televizată, Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a declarat că Lai "și-a expus adevărata față de activist încăpățânat pentru independența Taiwanului și de distrugător al păcii în Strâmtoarea Taiwan".

Din 2016 - când președinta Tsai Ing-wen a preluat mandatul - guvernul condus de DPP a promovat separatismul și este "creierul criminal" în obstrucționarea relațiilor și în afectarea intereselor poporului taiwanez, a declarat un purtător de cuvânt de la Beijing.

Tsai și Lai s-au oferit în mod repetat să dialogheze cu China, dar au fost respinși.

DPP susține că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său, la fel ca și principalul adversar al lui Lai în alegeri, Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT). În mod tradițional, KMT este în favoarea unor legături mai strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing.

Guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong, care au fondat Republica Populară Chineză. Republica China rămâne denumirea oficială a Taiwanului.

Lai a declarat sâmbătă că Republica Populară Chineză și Republica China "nu sunt subordonate una alteia", formulare pe care el și Tsai au folosit-o anterior și care a iritat și Beijingul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău