Președintele CEC spune ce modificări sunt necesare pentru îmbunătățirea legislației privind desfășurarea alegerilor

  • 26 Octombrie 2019 11:46
Președintele CEC spune ce modificări sunt necesare pentru îmbunătățirea legislației privind desfășurarea alegerilor

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că este necesar să fie îmbunătățit cadrul legislativ privind desfășurarea alegerilor. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele CEC a declarat că majoritatea observatorilor și experților internaționali vorbesc despre acest lucru, transmite IPN.

Dorin Cimil spune că modificări sunt necesare în ceea ce privește înregistrarea candidaților, ca urmare a situațiilor când unii candidați independenți nu au fost admiși în cursa electorală. Totodată, spune Dorin Cimil, este vorba despre agitația electorală și  finanțarea campaniei electorale.

Întrebat dacă au dreptate candidații independenții atunci când spun că sunt prea mari cerințele față de ei, că trebuie să adune semnături, Dorin Cimil a declarat că „există probleme și la acest capitol, dar deja ține de competența Parlamentului să evalueze impactul legal asupra concurenților electorali atât independenți, cât și din partea partidelor”.

Cu referire la alegerile din acest an, Dorin Cimil a mai spus că numărul încălcărilor este mult mai mic comparativ cu alte scrutine. Și aceste încălcări nu sunt atât de grave. Potrivit lui Dorin Cimil, acest lucru se datorează conlucrării eficiente a CEC-ului cu instituțiile statului, în speță cu Ministerul Afacerilor Interne.


Despre prezența redusă la vot, Dorin Cimil afirmă că scrutinele locale prezintă mai puțin interes față de cele parlamentare, care sunt de o rezonanță mai sporită.

Președintele CEC precizează că pentru al doilea tur de scrutin sunt aceleași reguli stabilite ca și pentru primul tur: alegătorul trebuie să se regăsească în aceleași liste electorale, trebuie să se prezinte la aceeași secție de votare, trebuie să regăsească în buletinul de vot doi concurenți electorali care au acces în turul doi și deja să fie conștient pentru care concurent își va da votul.

De asemenea, spune Dorin Cimil, aceleași reguli din primul tur sunt valabile și pentru concurenții electorali: sunt numai doi, trebuie să se comporte în mod adecvat, să urmeze regulile corespunzătoare unui proces electoral și să nu admită abateri pentru a nu fi penalizați într-un mod sau în altul.

Președintele CEC a comunicat că pentru turul doi al alegerilor locale generale au rămas și sunt bugetate circa 36 de milioane de lei. În total pentru alegerile locale și cele parlamentare noi au fost calculate în buget 140 de milioane de lei și s-au cheltuit până acum aproape 104 milioane de lei. „Costurile sunt enorme și trebuie să fim conștienți de faptul că trebuie să ieșim la vot, să beneficiem de acest drept de a vota, de a ne exprima și de a alege persoanele care merită să ocupe un fotoliu sau altul”, a declarat Dorin Cimil.

Întrebat dacă pot fi optimizate aceste cheltuieli, Dorin Cimil a spus că da, dar ar trebui alt sistem de vot, poate cel electronic, care la fel e costisitor, dar necesar. „Tehnic suntem gata, dar urmează să fie exprimată și voința politică în acest sens pentru că vorbim despre securitatea informațională a statului, a persoanelor și despre influența unei persoane atunci când ea nu se află în cabina de vot, dar este acasă, în fața calculatorului sau a telefonului și urmează să voteze”, a spus Dorin Cimil.

Pe 3 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale va fi organizat în 380 de localități din țară. PSRM va avea 175 de candidați în turul doi, Blocul Electoral ACUM DA PAS –167. 44  de candidați va avea Partidul Liberal, 38 – Partidul Politic Șor. 20 de candidați reprezintă Partidul Politic Partidul Nostru, 16 – Partidul Comuniștilor, iar 86 persoane candidează independent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău