Președintele Bulgariei pledează pentru pace în Ucraina la Consiliul European, în contradicție cu ceilalți lideri UE

  • 09 Februarie 2023 17:27
Președintele Bulgariei pledează pentru pace în Ucraina la Consiliul European, în contradicție cu ceilalți lideri UE

Președintele bulgar Rumen Radev a făcut joi afirmații care le-au contrazis pe cele ale celor mai mulți dintre șefii de stat și de guvern prezenți la Consiliul European, într-un moment care Volodimir Zelenski a venit la Bruxelles pentru a cere mai multe arme pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, relatează euractiv.com.

Radev, care reprezintă Bulgaria la summitul UE, stat care nu are încă un guvern cu atribuții depline, s-a opus trimiterii de arme Ucrainei, deși precedentul parlament bulgar a reușit să treacă o decizie în acest sens în noiembrie anul trecut. El a argumentat că trimiterea de arme Ucrainei este echivalentă cu "a turna gaz peste foc", transmite Agerpres.

În declarațiile date la sosirea la reuniunea Consiliului European, înainte de sosirea lui Volodimir Zelenski, Radev a declarat: "A venit timpul, la un de la începutul acestui război sângeros, să ne concentrăm în principal asupra măsurilor pentru a-i pune capăt și asupra reluării eforturilor diplomatice în căutarea unei soluții diplomatice".

El a spus că Bulgaria va continua să susțină poporul ucrainean "în limita posibilităților noastre" pentru a trece prin lunile de iarnă critice. Bulgaria, a adăugat el. va continua să-i ajute și pe refugiații ucraineni de pe teritoriul său.

"Dar fac apel la UE să-și folosească toată forța și instrumentele pentru a putea orienta dezbaterea spre oprirea războiului și derularea de eforturi diplomatice pentru pace", a mai spus Radev.

Întrebat despre posibilitatea unui nou val de sancțiuni care ar putea include sectorul rusesc nuclear civil, Radev a spus Bulgaria nu poate accepta astfel de sancțiuni "pentru că ar avea un impact direct asupra energiei noastre nucleare".

"Luăm în considerare toate zonele unde noi sancțiuni sunt posibile. Dar unde interesele noastre sunt în joc, așa cum este cazul cu energia nucleară, urmărim această chestiune foarte îndeaproape", a spus președintele bulgar.

Întrebat dacă Bulgaria s-ar folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aceste sancțiuni, el a spus: "Dacă va fi necesar, ne vom impune veto-ul, da".

Întrebat dacă în opinia sa UE va cere statelor membre să trimită mai multe arme Ucrainei, el a spus că Bulgaria a luat deja o astfel de decizie, referindu-se la votul parlamentar din noiembrie. El și-a exprimat însă speranța că "guvernul va lua măsuri ca un astfel de lucru să nu se mai întâmple". Actualul guvern este unul numit de el care gestionează afacerile curente, iar țara nu are parlament până la alegerile anticipate de pe 2 aprilie.

"Acesta este un război sângeros și auzim tot mai rar apeluri la pace. Auzim numai vocea armelor, auzim numai apeluri la victorie, deși nimeni nu poate da definiția a ceea ce înseamnă victoria", a adăugat Radev.

Întrebat despre problema migrației, unul dintre principalele trei subiecte ale acestui summit, alături de economie și Ucraina, Radev a spus că fenomenul "amenință fundațiile democratice ale Uniunii noastre".

El a spus că Bulgaria, a cărei aderare la zona Schengen a fost blocată de Austria pe motiv că nu este gata să protejeze în mod adecvat frontierele europene, a investit mult la frontieră, în termeni de personal, garduri și sisteme tehnice.

"UE prețuiește această contribuție. Dar resursele noastre sunt insuficiente. De aceea, în ultimele luni, am avut o activitate diplomatică activă la toate nivelurile pentru mai mult sprijin, de care va beneficia nu numai Bulgaria ci toate țările din prima linie", a mai spus președintele Rumen Radev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău