Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, va fi anchetat pentru difuzarea de informații false

  • 05 August 2021 10:31
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, va fi anchetat pentru difuzarea de informații false

Președintele brazilian Jair Bolsonaro va fi anchetat pentru difuzarea de informații false. Un judecător al Curții Supreme din Brazilia a ordonat miercuri deschiderea unei anchete împotriva lui Bolsonaro după atacurile constante și fără dovezi ale șefului statului împotriva sistemului electoral al țării, informează AFP, potrivit Agerpres.

Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Tribunalului Superior Electoral (TSE), care a anunțat luni deschiderea unei anchete împotriva șefului statului pentru „abuz de putere politică și economică în aceste atacuri împotriva sistemului de vot electronic și legitimitatea alegerilor din 2022”.

Magistratul a precizat că ancheta Curții Supreme va încerca să stabilească dacă liderul de extrema dreaptă se face vinovat de „insultă, defăimare și denunțare calomnioasă” în special, informează Agerpres.

„Președintele republicii a insinuat practicarea de acte ilegale din partea membrilor Curții Supreme,utilizând mijloacele de difuzare în masă a informațiilor false prin rețelele de social media pentru a compromite puterea judiciară și a pune în pericol independența sa”, a subliniat judecătorul Morales în decizia sa.

Ancheta se va concentra în special pe o transmisie în direct de mai mult de două ore pe Facebook în cadrul căreia președintele Bolsonaro a denunțat joia trecută fraude în sistemul electronic de vot în vigoare din 1996, fără să prezinte vreo dovadă.

Bolsonaro a lansat totodată critici vehemente la adresa mai multor judecători ai Curții Supreme, vizându-l în special pe Luis Roberto Barroso, care este și președintele TSE.

Judecătorul Barroso fusese deja catalogat drept „imbecil” de către președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, într-un discurs ținut în urmă în care a pus la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri prezidențiale din 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău