Preşedintele Braziliei avertizează că o intervenţie militară în Venezuela poate genera un război de gherilă

  • 09 Aprilie 19:48
Preşedintele Braziliei avertizează că o intervenţie militară în Venezuela poate genera un război de gherilă

O eventuală intervenţie militară în Venezuela riscă să genereze un război de gherilă, a avertizat preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, cerând, în acelaşi timp, evitarea unor situaţii precum cele din Cuba sau Coreea de Nord, informează cotidianul Folha de Sao Paulo.

"Să presupunem că va fi o invazie militară în Venezuela. Decizia va fi a mea, dar voi asculta opinia Consiliului pentru Apărare Naţională, iar Parlamentul Braziliei va avea o decizie", a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat postului de radio Joven Pan.

"Trebuie să ne aducem aminte că există grupuri de gherilă. Acest lucru este relevant. Este greu de estimat cât ar dura un astfel de conflict", a afirmat Jair Bolsonaro, argumentând că în Venezuela sunt carteluri de droguri şi grupuri paramilitare.

"Nu ne putem permite să ajungem în situaţii precum cele din Cuba sau din Coreea de Nord", a explicat Bolsonaro. 

Preşedintele Braziliei a subliniat că Statele Unite încearcă să creeze o scindare în armata Venezuelei, care îl susţine pe preşedintele Nicolas Maduro. Liderul Braziliei a pledat pentru instituirea unui embargou asupra Venezuelei, în scopul intensificării presiunilor asupra Administraţiei Nicolas Maduro.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,6 m/s
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
9 °C
Tue
14 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău