Președintele Braziliei avertizează că o intervenție militară în Venezuela poate genera un război de gherilă

  • 09 Aprilie 2019 19:48
Președintele Braziliei avertizează că o intervenție militară în Venezuela poate genera un război de gherilă

O eventuală intervenție militară în Venezuela riscă să genereze un război de gherilă, a avertizat președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, cerând, în același timp, evitarea unor situații precum cele din Cuba sau Coreea de Nord, informează cotidianul Folha de Sao Paulo.

"Să presupunem că va fi o invazie militară în Venezuela. Decizia va fi a mea, dar voi asculta opinia Consiliului pentru Apărare Națională, iar Parlamentul Braziliei va avea o decizie", a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat postului de radio Joven Pan.

"Trebuie să ne aducem aminte că există grupuri de gherilă. Acest lucru este relevant. Este greu de estimat cât ar dura un astfel de conflict", a afirmat Jair Bolsonaro, argumentând că în Venezuela sunt carteluri de droguri și grupuri paramilitare.

"Nu ne putem permite să ajungem în situații precum cele din Cuba sau din Coreea de Nord", a explicat Bolsonaro. 

Președintele Braziliei a subliniat că Statele Unite încearcă să creeze o scindare în armata Venezuelei, care îl susține pe președintele Nicolas Maduro. Liderul Braziliei a pledat pentru instituirea unui embargou asupra Venezuelei, în scopul intensificării presiunilor asupra Administrației Nicolas Maduro.

Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Numeroase țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:62 %
Vint:7,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău