Președintele Brazilei consideră "o victorie" personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin chinez anti-COVID19

  • 10 Noiembrie 2020 18:40
Președintele Brazilei consideră

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a calificat marți drept o "victorie" personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin experimental chinezesc împotriva COVID-19, ca urmare a unui "incident grav", relatează AFP, citată de Agerpes.

"O altă victorie pentru Jair Bolsonaro", a scris șeful statului brazilian pe Facebook, ca răspuns la întrebarea unui internaut dacă guvernul ar fi de acord să achiziționeze sau să producă la nivel local vaccinul în cauză dacă eficacitatea sa ar fi fost dovedită.

Dimas Covas, director al Institutului Butantan, responsabil cu campania de testare, a declarat luni seara într-un interviu acordat TV Cultura că "incidentul grav" raportat de Agenția Națională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) este "un deces care nu are legătură cu vaccinul".

Vaccinul CoronaVac, produs de laboratorul chinez Sinovac Biotech, a fost testat pe câteva mii de voluntari în Brazilia începând din iulie, ca parte a fazei 3 a studiilor clinice, ultima etapă înainte ca acesta să primească sau nu undă verde de la autoritățile de reglementare.

CoronaVac a făcut subiectul unei dispute politice în Brazilia între unul dintre cei mai mari susținători ai săi, guvernatorul de Sao Paulo, Joao Doria, și principalul său adversar politic, președintele Jair Bolsonaro. Șeful statului, de extremă dreaptă, a declarat despre vaccinul produs de Sinovac că provine din "această altă țară" și l-a promovat în schimb pe cel dezvoltat de Universitatea Oxford alături de compania farmaceutică britanică AstraZeneca.

"Moarte, anomalii. Acesta este vaccinul pe care (Joao) Doria a vrut să-i oblige pe toți locuitorii din Sao Paulo să-l primească", a declarat Jair Bolsonaro în postarea sa de pe Facebook.

Luna trecută el a cerut anularea unui contract de achiziție pentru 46 de milioane de doze de CoronaVac, semnat de Ministerul Sănătății brazilian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău