Președintele Biden a discutat timp de trei ore cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Bali

  • 14 Noiembrie 2022 16:31
Președintele Biden a discutat timp de trei ore cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Bali

Președintele american Joe Biden i-a spus, luni, 14 noiembrie, omologului său chinez, Xi Jinping, că ambii sunt responsabili pentru a împiedica concurența dintre cele două superputeri să se transforme într-un conflict, în cadrul unor discuții care au vizat dezghețarea legăturilor bilaterale, aflate la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, transmite REUTERS, citat de Rador.

Înaintea primelor discuții față în față de când dl Biden a devenit președinte, cei doi lideri au zâmbit și și-au strâns mâinile în fața drapelelor lor naționale la un hotel de lux de pe insula Bali din Indonezia, cu o zi înainte începerea summitului G20. "Este pur și simplu grozav să vă văd”, i-a spus Joe Biden lui Xi Jinping, înainte de întâlnirea care a durat puțin peste trei ore.

Cu toate acestea, președintele Biden a adus în discuție o serie de subiecte dificile în timpul întâlnirii de trei ore, potrivit unui comunicat al Casei Albe, inclusiv cel al obiecțiilor SUA față de "acțiunile coercitive și din ce în ce mai agresive ale Chinei față de Taiwan", "practicile economice non-piață", ca și practicile Beijingului în "Xinjiang, Tibet și Hong Kong și respectarea drepturile omului în sens mai larg".

Liderul american a spus în prealabil că s-a angajat să mențină deschise liniile de comunicare la nivel personal și guvernamental.

"În calitate de lideri ai celor două națiuni, împărtășim responsabilitatea, în opinia mea, de a arăta că SUA și China pot gestiona diferențele dintre noi, pot preveni transformarea concurenței în conflict și pot găsi modalități de a lucra împreună la rezolvarea unor probleme globale urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă", le-a spus președintele Biden jurnaliștilor. Secretarul de stat al SUA, Tony Blinken, va continua discuțiile, a transmis Casa Albă.

Nici unul dintre lideri nu a purtat o mască pentru a se proteja de COVID, deși membrii delegațiilor lor au purtat. Răspunzând dlui Biden, Xi Jinping a spus că relația dintre cele două țări nu corespunde așteptărilor globale. "Așa că trebuie să trasăm cursul potrivit pentru relația China-SUA. Trebuie să găsim direcția potrivită pentru relația bilaterală și să întărim această relație", a spus dl Xi. "Lumea se așteaptă ca SUA și China să își gestioneze corect relația", a spus el, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Joe Biden pentru a readuce relația pe drumul cel bun.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău