Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din Polonia a demisionat în urma acuzațiilor de corupție

  • 13 Noiembrie 2018 19:00
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din Polonia a demisionat în urma acuzațiilor de corupție

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), Marek Chrzanowski, și-a anunțat marți seară demisia din funcție, chiar dacă a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi solicitat mită de la un miliardar în schimbul favorurilor pentru banca sa în dificultate, transmite AFP, citat de Agerpres.

'În urma acuzațiilor și a atacurilor necinstite, fără fundament, formulate de proprietarul la Getin Noble Bank, Leszek Czarnecki, (...) precum și pentru buna funcționare a organismului de reglementare a pieței financiare și a necesității unei explicații cu privire la această afacere și pentru binele țării, mi-am prezentat demisia', a declarat Marek Chrzanowski pentru agenția de presă poloneză PAP.

Chrzanowski a denunțat ceea ce a numit o 'provocare instrumentată de o rețea care dorește să îl discrediteze' pentru a influența procesul de restructurare a unei bănci.

Cu puțin timp înainte, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) a dat publicității un comunicat de presă în care anunța că președintele Marek Chrzanowski 'a demarat procedurile în justiție cu privire la falsele acuzații formulate de Leszek Czarnecki și a defăimărilor care au ca scop discreditarea sa în ochii opiniei publice'.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat în ediția de marți un articol conform căruia miliardarul polonez Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, ar fi înregistrat o întâlnire pe care ar fi avut-o în luna martie cu președintele KNF, Marek Chrzanowski, la sediul Autorității. Potrivit Gazeta Wyborcza, care citează declarații făcute procurorilor de avocații lui Leszek Czarnecki, la această întâlnire președintele KNF, Marek Chrzanowski, i-ar fi sugerat miliardarului să angajeze un expert jurist pentru a se ocupa de problemele de la Getin Noble Bank, după care i-a arătat un bilet pe care era scris 'un procent', interpretat ca o mită de un procent din valoarea băncii, echivalentul sumei de 40 milioane de zloți (9,3 milioane euro).

'Faptul că președintele KNF îi face proprietarului unei bănci o propunere pentru a angaja o anumită persoană și că i-a indicat valoarea remunerației sale constituie un caz evident de corupție', a declarat avocatul miliardarului, Roman Giertych.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a solicitat parchetului să ancheteze informațiile apărute în Gazeta Wyborcza, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varșovia, Joanna Kopcinska. În plus, premierul i-a cerut președintelui KNF, Marek Chrzanowski să își întrerupă o călătorie la Singapore pentru a furniza imediat explicații. 'Dacă informațiile jurnaliștilor se vor confirma, parțial sau în totalitate, vor fi luate consecințe legale împotriva persoanelor responsabile', a spus Joanna Kopcinska.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău