Președintele american, Joe Biden, se va întâlni cu Papa Francisc la Vatican

  • 26 Octombrie 2021 17:40
Președintele american, Joe Biden, se va întâlni cu Papa Francisc la Vatican

Președintele american, Joe Biden, se va întâlni vineri, la Vatican, cu Papa Francisc, într-un moment în care liderul de la Casa Albă se află sub presiuni intense pentru poziția sa controversată în disputa legată de dreptul la avort.

Biden este un catolic devotat, mergând săptămânal la slujbă și păstrând în Biroul Oval un portret al Papei. El a afirmat că personal, se opune avortului, însă, în calitate de lider ales, nu își poate impune opiniile.

Cu toate acestea, presa conservatoare catolică și episcopii conservatori americani l-au criticat pentru această poziție, afirmând că ar trebui să i se interzică Împărtășania, simbolul sfânt al credinței. În același timp, susținători ai dreptului la avort s-au declarat consternați de o nouă legislație adoptată în Texas, ce impune o interdicție aproape totală a întreruperii sarcinii. Administrația Biden a contestat această lege, iar Curtea Supremă va audia acest caz lunea viitoare.

Nu a fost anunțat dacă Biden și Papa Francisc vor discuta despre avort și controversele legate de împărtășanie, la întâlnirea privată pe care o vor avea vineri - prima de când Joe Biden a devenit președinte.

Întrebat, în septembrie, despre controversa din SUA referitoare la împărtășanie, Papa a declarat că avortul reprezintă o "crimă", însă, în același timp, a părut să îi critice pe episcopii catolici americani pentru gestionarea problemei într-o manieră mai degrabă politică decât pastorală. "Împărtășania nu este un premiu pentru cei perfecți ... Împărtășania este un dar, prezența lui Iisus și a Bisericii Sale", a spus Papa.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, săptămâna trecută, că întâlnirea lui Biden cu Papa va trata "colaborarea în cadrul eforturilor ce se bazează pe respectul demnității fundamentale a omului". Acestea se referă la încheierea pandemiei de COVID-19, gestionarea crizei climatice și grija față de cei săraci, a spus Psaki. 

Biden este primul președinte catolic al Statelor Unite, de la John F. Kennedy încoace.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău