Președintele ales, Maia Sandu, cere gratuitate în tratamentul la domiciliu al pacienților cu COVID-19

  • 25 Noiembrie 2020 13:18
Președintele ales, Maia Sandu, cere gratuitate în tratamentul la domiciliu al pacienților cu COVID-19

Președintele ales, Maia Sandu, cere autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu al pacienților cu infecția COVID-19, din contul asigurărilor medicale obligatorii de sănătate, dar și să organizeze cât mai urgent punerea în circuit, pentru tratarea cazurilor de COVID-19, a celor 240 de paturi din spitalul de la Vorniceni, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Maia Sandu a spus că situația pandemică din Republica Moldova este critică, numărul îmbolnăvirilor și deceselor nu contenește să crească. Sistemul de sănătate este extenuat. Spitalele sunt arhipline, nu dispun de suficiente medicamente, iar pacienții – și cei cu COVID-19, și cei cu alte maladii – nu dispun de acces la servicii medicale.

Președintele ales solicită Guvernului, la pregătirea bugetului de sănătate pentru anul 2021, să includă o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare, atât pentru tratarea COVID-19 și a complicațiilor infecției, cât și pentru alte programe, care în anul 2020, sub presiunea pandemică, au rămas fătă atenție, așa ca tratamentele oncologice, chirurgicale planice. Totodată, solicită să fie acordată finanțare suficientă pentru motivarea personalului medical.

Maia Sandu spune că e important ca oamenii să se protejeze și să dea dovadă de solidaritate cu cei din jur. „Doar prin responsabilitate și bunătate, putem ieși din această situație grea”. Ea a rugat oamenii să poarte mască „de dragul oamenilor mai în vârstă, de dragul oamenilor cu probleme de sănătate și să amâne evenimentele și petrecerile pentru mai târziu.

Președintele ales și-a transmis mesajul și în limba rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău