Președintele afgan revendică victoria asupra Statului Islamic în țara sa

  • 19 Noiembrie 2019 18:15
Președintele afgan revendică victoria asupra Statului Islamic în țara sa

Forțele de securitate afgane i-au eliminat pe militanții grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Afganistan, a declarat marți președintele Ashraf Ghani, la câteva ore după ce un schimb de deținuți cu insurgenți talibani a crescut speranța pentru reducerea violențelor în această țară, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Peste 600 de luptători ai SI, grupare cunoscută la nivel local sub acronimul Daesh, s-au predat împreună cu familiile lor guvernului afgan în ultimele săptămâni. Oficiali susțin că atacuri aeriene ale forțelor afgane și ale coaliției, lipsa fondurilor și moralul scăzut au determinat gruparea jihadistă să renunțe.

''Nimeni nu credea în urmă cu un an că vom rezista și vom spune astăzi că am eliminat Daesh", a spus Ghani în cadrul unei reuniuni a veteranilor și a oficialilor la Jalalabad, principalul oraș din provincia Nangarhar (est) în care s-a înregistrat un val de atacuri sinucigașe în ultimii ani, revendicate de jihadiști.

''Acum, că militanții Daesh s-au predat, cer autorităților să le trateze familiile în mod uman'', a adăugat președintele Ghani.

Guvernul afgan susține că printre luptătorii aflați în custodia sa se află cetățeni străini din Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan și Maldive.

Cu toate acestea, talibanii afgani, care luptă împotriva SI și a guvernului pentru controlul țării, au contestat aceasta. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a calificat anunțul făcut de președintele afgan Ghani drept ''absurd''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău