Președintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, denunță ineficiența Consiliului de Securitate

  • 16 Noiembrie 2020 20:23
Președintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, denunță ineficiența Consiliului de Securitate

Președintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, a denunțat luni ineficiența Consiliului de Securitate, criticând ''interesele concurente'' ale membrilor săi, în deschiderea unei ample dezbateri asupra reformării acestei instanțe, informează AFP, preluat de Agerpres.

"De nenumărate ori, Consiliul de Securitate a eșuat în responsabilitatea sa de a menține pacea și securitatea internaționale", a declarat fostul ministru turc, fără a oferi exemple concrete. "Interesele concurente ale membrilor săi și recurgerea frecventă la dreptul de veto au limitat eficiența Consiliului de Securitate", a adăugat el.

Aceste critici la adresa unei instituții care nu a fost reformată de decenii se adaugă celor formulate de președintele francez Emmanuel Macron, care a estimat într-un interviu acordat luni mass-media Le Grand Continent că această instituție "nu mai produce soluții utile".

"Chiar și în cazul unora dintre cele mai urgente crize umanitare, Consiliul nu a putut aduce un răspuns oportun și adecvat. Este un grav regres în raport cu principiile fondatoare ale ONU și cu eforturile noastre pentru construirea unei lumi pașnice", a continuat Volkan Bozkir. "Dacă ONU are nevoie de reforme mult mai profunde, este evident că reforma Consiliului de Securitate este un imperativ inevitabil, în același timp dificil și esențial", a insistat el.

După declanșarea pandemiei de COVID-19 la începutul anului, Consiliul de Securitate a avut foarte puține reuniuni consacrate virusului. El a avut nevoie de mai mult de trei luni pentru a depăși divergențele între SUA și China pentru a putea adopta pe 1 iulie o rezoluție ce îndeamnă la mai multă cooperare internațională și la susținerea unui apel al secretarului general la un armistițiu în țările în conflict, pentru a facilita lupta împotriva pandemiei.

În timpul dezbaterii, cei 193 de membri ai ONU trebuie să discute despre recurgerea la dreptul de veto, privilegiul celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Franța și Regatul Unit), despre extinderea instanței, despre reprezentativitatea regională și metodele sale de lucru.

Consiliul de Securitate, care poate decide asupra unor sancțiuni internaționale și a unei recurgeri la forță în lume, numără 15 membri: în afară de cei cinci membri permanenți, zece membri nepermanenți pentru un mandat de doi ani, dintre care jumătate sunt reînnoiți în fiecare an. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău