Președintele Academiei României a afirmat că SUA au fost și sunt modelul de societate de care România are nevoie

  • 20 Noiembrie 2018 14:40
Președintele Academiei României  a afirmat că SUA au fost și sunt modelul de societate de care România are nevoie

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a afirmat marți că Statele Unite ale Americii au fost și sunt modelul de societate de care România are nevoie, subliniind că suntem datori să urmăm în continuare societățile occidentale ca ''o cale verificată de istorie'', transmite Agerpes.

"Academia Română s-a întemeiat în urmă cu peste 150 de ani și cu scopul făuririi României, dar și cu scopul apropierii României de valorile occidentale, în funcție de programele pornite la noi încă din secolul al XVIII-lea, când se fondau Statele Unite ale Americii, și consolidate în secolul al XIX-lea, mai ales prin mișcarea de la Junimea din Iași, care a demonstrat că vocația României este una occidentală", a spus Ioan-Aurel Pop, la prezentarea studiului "Valori, percepții și reprezentări ale populației în România și Statele Unite ale Americii".

Pop a amintit că "deturnarea României de la valorile occidentale s-a produs în timpul celor câteva lungi decenii de comunism, care n-au reușit însă să șteargă nici tradiția bazată pe valori perene trecute și nici aspirațiile de viitor ale acestui popor".

"Prin urmare, suntem datori să urmăm în continuare această cale verificată de istorie și să vedem cum ne văd pe noi societățile pe care le avem ca model de câteva secole încoace, adică societățile occidentale, și cum vedem noi, opinia publică românească, aceste realități. Și după cum știți, mai ales după experiența de care am vorbit și care a durat aproape o jumătate de secol după Al Doilea Război Mondial, ne reflectăm și ne recunoaștem în aceste valori occidentale. Iar Statele Unite ale Americii au fost și sunt modelul de societate de care România are nevoie, de care înaintașii noștri s-au prevalat ca să reziste în acele lungi decenii de opresiune - totalitarism și în aceste decenii trecute după 1989 suntem foarte mulțumiți de Parteneriatul strategic cu Statele Unite pe care vrem să-l ducem mai departe și să transmitem societății românești, în calitate de instituție fundamentală de cercetare și de consacrare a valorilor intelectuale în România, Academia Română, să transmitem acest mesaj", a mai spus președintele Academiei.

Potrivit lui Pop, sondajul prezentat marți reprezintă "un experiment fundamental pentru strategia României de astăzi", "cu valoare și științifică, dar și morală pentru societatea românească".

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău