Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: Limba este principala mărturie a existenței noastre ca români și, câtă vreme va dăinui limba noastră, avem viitorul asigurat

  • 31 August 2021 12:44
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: Limba este principala mărturie a existenței noastre ca români și, câtă vreme va dăinui limba noastră, avem viitorul asigurat

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, spune că cei mai importanți oameni de cultură, de ambele maluri ale Prutului, au definit demult limba română și i-au stabilit locul în cadrul identității românești. Academicianul român a mai spus că „pentru cei mai mulți, limba este principala mărturie a existenței noastre ca români și, câtă vreme va dăinui limba noastră, avem viitorul asigurat”. Mesajul a fost transmis în cadrul unui eveniment organizat de Academia de Științe a Moldovei cu ocazia Sărbătorii Naționale Limba Noastră, transmite IPN.

„Cele două Academii ale noastre de limbă română și de tradiție românească sărbătoresc astăzi un fapt extrem de important – Ziua Limbii Române – care are pentru toți românii o semnificație deosebită, dar pentru Moldova dintre Prut și Nistru are o semnificație și mai mare, pe care o cunoaștem cu toții”, a menționat Ioan Aurel Pop.

Potrivit lui Ioan Aurel Pop, toții marii scriitori au definit limba noastră în felul lor, însă cel mai mult îi place definiția unui mare istoric, intelectual și om politic român, Mihai Kogălniceanu. „A spus, în 1843, la deschiderea cursurilor de istoria națională de la Academia Mihăileană din Iași, un adevăr extraordinar: „Pentru mine patria este toată acea întindere de loc pe care se vorbește românește”. Haideți să-i urmăm exemplul – să continuăm să avem patria în suflete prin limba română și să-i dăm conținut mereu de acum încolo pentru propășirea acestui spațiu, pentru propășirea acestor locuri și pentru frumusețea limbii noastre”, a mai spus președintele Academiei Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău