Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost inclusă în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa

  • 09 Decembrie 2021 10:31
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost inclusă în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost inclusă în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa, top realizat de publicația online politico.eu. Clasamentul e împărțit în trei categorii: făcătorii, visătorii și perturbatorii.

Maia Sandu a fost inclusă de către jurnaliști în categoria visătorii, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La descrierea făcută președintei Maia Sandu, jurnaliștii de la politico.eu au atribuit descrierea „cea care merge pe funie” și o consideră cel mai sincer reformist lider al Republicii Moldova.

„În calitate de președinte al Republicii Moldova, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestului, în timp ce va pilota cea mai săracă țară a Europei din apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece. Cel mai sincer reformist lider al țării, de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Maia Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Această agendă include angajamente de a pune capăt fărădelegilor și de a elimina corupția, fiind nevoie, în același timp, să ridice nivelul de trai și să repornească o economie națională sclerotică”, potrivit politico.eu.

Jurnaliștii publicației notează că președinta Maia Sandu are o relație caldă cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și este pro-europeană fără sfială. „Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, fără a promova aderarea la NATO, dar promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung, în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”, opinează jurnaliștii.

Acest „act de echilibristică” este foarte important pentru securitatea energetică a acestei mici țări din Europa.

Jurnaliștii subliniază că până acum, președinta Maia Sandu s-a chinuit să abordeze o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut ca trupele să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei, concluzionează politico.eu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău