Președinta PE, Roberta Metsola: România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen
-
27 Septembrie 2023 08:34
România așteaptă și merită o decizie pozitivă în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene cu privire la extinderea spațiului Schengen, a declarat marți, 26 septembrie, președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, care s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea țării noastre și a Bulgariei în spațiul european de liberă circulație, scrie Agerpres.
„Nu doar că așteptați această decizie, ci o și meritați încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) și-a făcut datoria și, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majoritățile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne privește. Cred, așadar, că vom reuși să găsim o soluție. Avem așteptări înalte de la această președinție (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci și cu alții, dacă există alte țări unde continuă să existe întrebări și cred că aceste întrebări își pot primi răspunsurile'', a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agențiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles.
Ea a răspuns astfel unei întrebări adresate de AGERPRES privind șansele ca în timpul actualei președinții semestriale a Consiliului UE să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen.
Bulgaria și România doresc să devină membre ale spațiului de liberă circulație, dar Austria și Olanda au blocat o decizie pozitivă la Consiliul JAI din decembrie anul trecut, invocând drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranți. În timp ce aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda și Austria, în cazul României opoziția a venit doar din partea Vienei.
„Eram în Consiliu și îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de președintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetățenii mei ar trebui să obțină'. Am fost la București la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe acești tineri. Așadar, sper, sper, mă aștept și sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu președintele și cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât și cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluție'', a spus Metsola.
În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, rostit la începutul acestei luni în plenul Parlamentului European la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei să permită intrarea României și a Bulgariei în Schengen "fără nicio întârziere".
Anterior în acest an, Olanda a început să dea semnale diplomatice că ar putea renunța la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE pe acest subiect. Unul dintre motive a fost o reformă a justiției semnificativă în Bulgaria, iar un altul s-a referit la decizia Comisiei Europene de a pune capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în cele două țări vecine.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat mai devreme luna aceasta că Spania, în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, susține aderarea României la spațiul Schengen și are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi.
Până la încheierea Președinției spaniole a Consiliului UE, la sfârșitul anului, mai sunt programate trei reuniuni ale Consiliului miniștrilor de interne din UE: pe 28 septembrie, 18 octombrie și 4 decembrie.