Președinta Parlamentului European cere ''embargouri obligatorii'' asupra importurilor de energie din Rusia

  • 05 Aprilie 2022 10:10
Președinta Parlamentului European cere ''embargouri obligatorii'' asupra importurilor de energie din Rusia

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut luni liderilor din UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă și a acuzat Rusia că a comis "crime de război" în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Europa trebuie să își accelereze politica de dependență zero față de Kremlin, să se elibereze de aprovizionările energetice ruse, să introducă embargouri obligatorii și să înceteze să finanțeze direct bombele", a declarat Roberta Metsola în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

Declarația survine în contextul în care liderii celor 27 de state membre ale UE discută "de urgență" noi sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Este nevoie de unanimitate pentru a fi adoptate noi măsuri, însă Germania și Austria exclud în continuare oprirea importurilor de gaz rusesc ca sancțiune.

PPE (dreapta), cel mai mare grup din PE, "susține un embargou asupra cărbunelui și petrolului", a declarat în plen eurodeputatul german Peter Liese.

Necesitatea de a reduce dependența de energiile fosile este susținută prin consens, însă UE "mizează pe gaz natural lichefiat", în special din SUA, și "refuză să dezbată" o interdicție asupra gazului rusesc, a denunțat eurodeputatul olandez Bas Eickhout, din partea Verzilor.

Roberta Metsola, care s-a deplasat vineri la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainean Denis Șmîgal, a denunțat de asemenea "atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina".

"Sunt crime de război, comise de criminali de război, iar aceste acte inumane și coordonate nu pot rămâne fără răspuns", a insistat ea, după ce în weekend au fost descoperite zeci de cadavre în haine civile la Bucea, oraș la nord-vest de Kiev.

Ea a cerut "adoptarea imediată" de noi sancțiuni împotriva "oligarhilor lui Putin și a celor care îl susțin", precum și creșterea livrărilor de "ajutor umanitar și de echipamente militare", de care populația ucraineană "are nevoie cu disperare".

Eurodeputații au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Ei urmează să dezbată marți o rezoluție privind sancțiunile UE și punerea lor în aplicare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău