Președinta Maia Sandu a participat la Adunarea Generală a NALAS: „Avem obiective asemănătoare și aspirații comune, anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri”

  • 13 Aprilie 16:05
Președinta Maia Sandu a participat la Adunarea Generală a NALAS: „Avem obiective asemănătoare și aspirații comune, anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). În acest an, țara noastră a preluat pentru prima dată președinția NALAS, potrivit Serviciul de presă al Președinției.

„Am toată încrederea că deținerea președinției de Congresul Autorităților Locale din Moldova va aduce plus valoare întregii rețele de autorități locale și regionale din Europa de Sud-Est și va contribui, totodată, la consolidarea comunităților și a administrației publice locale din țara noastră. În Europa de Sud-Est, ne confruntăm de cele mai multe ori cu aceleași provocări. Însă avem și obiective asemănătoare, și aspirații comune, și anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri”, a spus Maia Sandu la deschiderea evenimentului.

Șefa statului a menționat drept obiectiv comun construirea unor comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație. „Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv”, a subliniat președinta Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a vorbit și despre acțiunile care trebuie întreprinse pentru consolidarea autorităților publice locale din Republica Moldova: asigurarea accesului echitabil la finanțare publică pentru toate localitățile, elaborarea noilor mecanisme de asistență care să ofere sprijin direct comunităților locale, descentralizarea fiscală. De asemenea, șefa statului și-a exprimat speranța că vom putea lansa în curând Programul „Satul European”, amânat din cauza pandemiei. Acest program își propune să combine diverse fonduri și să simplifice regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru partenerii țării noastre, Consiliul Europei, NALAS, țările europene și toți partenerii de dezvoltare ce sprijină proiectele regionale și locale din Moldova. „Cred cu tărie că o administrație publică locală independentă și puternică este un pilon important al democrației. În acest sens, voi continua să sprijin independența APL și să muncesc pentru construirea unei justiții și a unei procuraturi independente și responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea și de a crește independența financiară a autorităților locale”, a afirmat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău