Președinta Maia Sandu: „În aceste vremuri complicate pentru R. Moldova integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere”

  • 28 Februarie 2022 15:46
Președinta Maia Sandu: „În aceste vremuri complicate pentru R. Moldova integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere”

Trăim într-o realitate nouă, în care războiul din Ucraina a adus mai multă instabilitate și incertitudine, a declarat președinta Maia Sandu, astăzi, în cadrul unui briefing. Ea a subliniat că anume în aceste momente accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată.

Maia Sandu a chemat la pace și a declarat că tragedia pe care o trăiesc vecinii noștri ucraineni este și tragedia noastră. Șefa statului a apreciat mobilizarea cetățenilor din R. Moldova și a serviciilor de stat pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Maia Sandu a spus că R. Moldova și-a deschis hotarele pentru zeci de mii de cetățeni Ucrainei, peste 70 de mii de oameni au intrat până acum.

Șefa statului a spus că în situația creată comunică activ cu partenerii externi ai R. Moldova și comunitatea internațională este pregătită să ne ajute în gestionarea fluxului mare de refugiați.

Maia Sandu a spus că a avut discuții cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyn, președintele Consiliului European Charles Michel, comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, președintele României Klaus Iohannis, președintele francez Emmanuel Macron, secretarul de stat american Antony Blinken, prim-miniștrii Canadei, Olandei și Spaniei, Justin Trudeau, Mark Rutte și Pedro Sanches. Ei au reconfirmat sprijinul lor pentru integritatea teritorială a Ucrainei și cea a R. Moldova, a subliniat Maia Sandu.

Partenerii noștri susțin pe deplin dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și de a avansa pe calea integrării europene. Le-am comunicat repetat că în aceste vremuri complicate pentru R. Moldova integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile sunt prețuite și respectate și calea cea mai sigură către îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor noștri. Anume în aceste momente accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru noi”, a declarat președinta R. Moldova.

Maia Sandu a declarat că autoritățile vor continua eforturile de a ancora R. Moldova în spațiul valoric european.

Șefa statului a făcut apel încă o dată la încetarea luptelor și soluționarea conflictului din Ucraina pe calea dialogului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău