Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție pleacă din funcție

  • 25 August 2023 12:24
Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție pleacă din funcție

Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, a fost eliberată din funcția de judecător, începând cu data de 25 august. Vineri, Consiliul Superior al Magistraturii i-a admis parțial cererea de demisie, transmite IPN.

Examinarea demisiei a început cu o cerere de recuzare a membrului CSM Nina Cernat. Tamara Chișca-Doneva a declarat că mandatul ei de membru a expirat din moment ce a fost aprobată noua componență a Consiliului. După deliberări, recuzarea a fost respinsă. Ca urmare, magistrata CSJ a cerut amânarea examinării cererii sale de demisie pentru a-și formula apărarea. CSM i-a respins și acest demers.

Examinarea demisiei a decurs într-o atmosferă tensionată. Fiind întrebată despre mai multe dosare, inclusiv pentru care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Tamara Chișca-Doneva a declarat că nu îi este rușine pentru nicio sentință dată pe cauzele pe care le-a examinat în cei 36 de ani de activitate. Ulterior, ea le-a solicitat membrilor CSM să-i comunice decizia și a părăsit sala de ședințe.

Examinarea cererii magistratei a fost examinată în lipsă. În urma dezbaterilor, CSM a aprobat parțial cererea de demisie, acceptând eliberarea din funcția de judecător al CSJ.

Tamara Chișca-Doneva a devenit judecător în anul 1987 începându-și cariera la Judecătoria Hâncești. A activat la Judecătoria Râșcani, Chișinău, la Curtea de Apel, iar apoi la Curtea Supremă de Justiției. Din 2021 a fost numită vicepreședinte al CSJ, executând și interimatul funcției de președinte.

Magistrata a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ la 15 aprilie 2022 în legătură cu urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită în care a fost vizată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală, însă urmărirea continua. În aprilie 2023, Chișca-Doneva, a fost desemnată din nou în calitate de președintă interimară a instituției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău