Președinta Comisiei Europene le-a cerut liderilor lumii să-și sporească cu cel puțin 100 mld. de dolari contribuțiile pentru tranziția climatică

  • 21 Septembrie 2021 16:05
Președinta Comisiei Europene le-a cerut liderilor lumii să-și sporească cu cel puțin 100 mld. de dolari contribuțiile pentru tranziția climatică

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni, 20 septembrie, apel la liderii mondiali să intensifice finanțarea pentru climă pentru a sprijini țările cele mai vulnerabile în această tranziție, cu cel puțin 100 de miliarde de dolari, transmite CaleaEuropeană.ro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a participat la masa rotundă informală a liderilor privind acțiunea pentru climă, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel. Masa rotundă, organizată în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, a fost o oportunitate de a solicita mai multe acțiuni la nivel mondial și de a aborda lacunele în acțiunile urgente privind atenuarea schimbărilor climatice, finanțarea și adaptarea la schimbările climatice, transmite sursa citată.

„Trebuie să creștem finanțarea pentru climă pentru a sprijini cele mai vulnerabile state în tranziția ecologică cu cel puțin 100 miliarde de dolari. Echipa Europa contribuie cu mai mult de 25 miliarde de dolari pe an. Și vom face mai mult. Toate economiile mari trebuie să-și crească contribuția”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit unei postări pe Twitter.

În discursul privind Starea Uniunii din 15 septembrie, aceasta a reamintit că guvernele din întreaga lume s-au angajat să pună la dispoziție 100 de miliarde de dolari pe an până în 2025 la summit-urile anterioare pentru climă, din Mexic și din Paris, însă neparticiparea financiară din partea tuturor țărilor face imposibilă atingerea acestui obiectiv mondial. Tot atunci, von der Leyen a menționat că Executivul European va propune „să punem la dispoziție o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro până în 2027 pentru finanțarea acțiunilor climatice”, dar și ca speră ca „și Statele Unite și partenerii noștri să își majoreze contribuția”, a adăugat aceasta. 

Von der Leyen este de părere că „acoperirea, împreună cu SUA, a deficitul de finanțare existent în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, va trimite un semnal puternic întregii lumi”, dar va afirma și poziția de lider mondial a UE în domeniul acțiunilor climatice.

„Conferința COP26 de la Glasgow va fi un moment al adevărului pentru comunitatea mondială.  Acoperirea acestui deficit de finanțare va spori șansele de reușită ale Conferinței”, a mai spus șefa Comisiei Europene, pe acest subiect. 

UE rămâne în fruntea eforturilor globale prin angajamentul său de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău