Președinta CC explică motivele avizului prin care s-a constatat că au fost întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului

  • 15 Aprilie 2021 17:22
Președinta CC explică motivele avizului prin care s-a constatat că au fost întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat. Curtea Constituțională de la Chișinău a emis un aviz prin care a constatat că au fost întrunite circumstanțele care justifică dizolvarea Legislativului.

Președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a explicat că un motiv este faptul că de la demisia guvernului Chicu au trecut trei luni, timp în care deputații nu au votat un nou Cabinet de miniștri. De asemenea, magistrații au constatat că respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură a Guvernului nu poate fi imputată președintelui, ci Parlamentului. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole:

Curtea a observat că termenul de trei luni pentru formarea guvernului a început să curgă de la 23 decembrie 2020, adică data demisiei lui Ion Chicu și a expirat pe 23 martie 2021. Termenul de trei luni stabilit de articolul 85, alineat 1, a expirat fără a fi format un Guvern nou. Președintele a consulat fracțiunile parlamentare. Raportând faptele la numărul solicitărilor de învestitură a Guvernului, la împlinirea termenul constituțional prevăzut pentru formarea Guvernului și la organizarea de către președintele Republicii Moldova a consultărilor obligatorii prescrise de articolul 85, alineat 1, Curtea a constatat întrunirea circumstanțelor constituționale care justifică dizolvarea Parlamentului”

În contextul pronunțării avizului privind dizolvarea Parlamentului, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că în ultima perioadă Curtea Constituțională a fost supusă unor atacuri din partea unor politicieni, dar și a unor jurnaliști. Domnica Manole a somat politicienii și mass-media să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali, semnalând că săptămâna trecută asemenea practici au atins un nivel îngrijorător.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău