Președinta Băncii Centrale Europene: Varianta Delta poate întârzia deschiderea totală a economiei

  • 09 Septembrie 2021 19:45
Președinta Băncii Centrale Europene: Varianta Delta poate întârzia deschiderea totală a economiei

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că ''impactul pandemiei este mai puțin dur'', dar varianta Delta ar putea să întârzie deschiderea totală a economiei, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Lagarde a subliniat, într-o conferință de presă după reuniunea Consiliului guvernatorilor, că economia zonei euro își revine în mod clar, dar ritmul de îmbunătățire va depinde de evoluția pandemiei.

"Faza de revenire în ceea ce privește recuperarea economică a zonei euro avansează în continuare. Se așteaptă ca producția să ajungă să depășească nivelul anterior pandemiei până la finele anului", a spus Lagarde.

"Cu peste 70% dintre adulții europeni vaccinați, economia s-a deschis în mare măsură, permițând consumatorilor să cheltuiască mai mult și companiilor să își majoreze producția", potrivit președintelui BCE.

Creșterea imunității în fața coronavirusului înseamnă că "impactul pandemiei este acum mai puțin dur", dar "propagarea la nivel mondial a variantei Delta va întârzia deschiderea totală a economiei", a adăugat Lagarde.

Lagarde a menționat că, deși previziunile privind inflația au fost revizuite în sus, "inflația pe termen mediu se va situa mult sub nivelul țintei de 2%".

BCE estimează că economia zonei euro va crește anul acesta cu 5%, față de 4,6% cât preconizase în iunie.

Lagarde a adăugat că BCE prevede o creștere de 4,6% în 2022 (4,7% estimarea din iunie) și de 2,1 % în 2023 (2,1% estimarea anterioară).

BCE mai prognozează o inflație de 2,2 în 2021 (1,9% estimarea anterioară), de 1,7% în 2022 și de 1,5% în 2023. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău