Președenția slovacă la OSCE, dispusă să convoace formatul 5+2 în 2019 în problema Transnistriei, dacă va fi o „agendă clară”

  • 20 Ianuarie 09:55
Președenția slovacă la OSCE, dispusă să convoace formatul 5+2 în 2019 în problema Transnistriei, dacă va fi o „agendă clară”

Preşedinţia Slovaciei la OSCE este dispusă să desfăşoare în acest an întrevederi în formatul "5+2" "ori de câte ori este nevoie, dacă există o agendă clară". Declaraţii în acest sens a făcute, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak, după întrevederea la Tiraspol cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Președintele în exercițiu al OSCE a precizat că pentru trative ar fi necesar un acord prealabil pe partea moldovenească şi cea transnistreană, transmite INFOTAG, cu referire la presa oficială de la Tiraspol.

"Suntem gata să ajutăm. Sper că munca va continua şi vom vedea rezultate concrete. Suntem gata să convocăm următoarea întâlnire în formatul "5+2" atunci când vom avea perspectiva de a obţine ceva concret. Aş vrea ca aceasta să se întâmple până la vară, dar totul depinde de voinţa părţilor. Nu este necesar să ne întâlnim în acest format, dacă nu va fi nimic de negociat. Ar fi un semn rău. Dar cred că toţi participanţii la proces înţeleg că avem un moment bun, o atmosferă bună, există mai multă încredere decât acum doi ani şi acest lucru ar trebui să fie păstrat", a spus diplomatul.

El ar dori ca anul 2019 "să devină un an al unor rezultate concrete şi bune".

"Am avut o discuţie foarte concretă. Anterior, am auzit interpretarea părţii moldoveneşti, astfel că mi-am format deja o imagine de ansamblu a problemelor existente şi a modului în care ar trebui rezolvate", a spus Lajcak.

Referindu-se la menţinerea lui Franco Frattini în funcţia de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, el a spus că acesta este "un politician cu o susţinere italiană puternică, care şi-a a demonstrat eficacitatea în această funcţie".

La rândul său, liderul sepratist transnistrean, Vadim Krasnoselski, şi-a exprimat convingerea că actuala preşedinţie a OSCE va da un nou impuls realizării acordurilor deja semnate şi atingerii unor noi înţelegeri, fapt ce va permite anului 2019 să devină "un an de tranziţie". 

"Trebuie să ne gândim la faptul ca rezultatele soluţionării problemelor să fie implementate în viaţă, astfel încât oamenii să le folosească ca norme. Vorbim despre aspecte legate de logistică, economie, probleme umanitare , despre tot ceea ce ţine de un trai liniştit şi stabil al oamenilor. Transnistria este constructivă şi devine o zonă de stabilitate, demonstrând capacitatea de a ajunge la înţelegere chiar şi în condiţii foarte dificile - desigur, cu ajutorul colegilor noştri, inclusiv al misiunii OSCE", a spus Krasnoselski.

Întrebat de jurnaliştii slovaci despre perspectivele soluţionării definitive a conflictului transnistrean şi probabilităţii unirii cu Moldova, liderul de la Tiraspol a declarat că "fiecare parte are propria viziune de a pune capăt confruntării".

"Pentru Moldova, aceasta este integrarea, iar pentru Transnistria, este recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene ca stat independent. Apărăm această poziţie şi îndeplinim voinţa poporului, care a fost exprimată la referendum. Considerăm că diferendul poate fi soluţionat prin recunoaşterea statalităţii transnistrene", insistă liderul administrației de la Tiraspol.

Vorbind despre perspectivele retragerii pacificatorilor ruşi din Zona de Securitate, Krasnoselski a spus că "Transnistria nu va purta niciun fel de discuţii la acest subiect atâta timp cât conflictul nu este soluţionat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
16,35 °C
câțiva nori
Umiditate:100 %
Vint:1,22 m/s
Sun
22 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău