Președenția slovacă la OSCE, dispusă să convoace formatul 5+2 în 2019 în problema Transnistriei, dacă va fi o „agendă clară”

  • 20 Ianuarie 2019 09:55
Președenția slovacă la OSCE, dispusă să convoace formatul 5+2 în 2019 în problema Transnistriei, dacă va fi o „agendă clară”

Președinția Slovaciei la OSCE este dispusă să desfășoare în acest an întrevederi în formatul "5+2" "ori de câte ori este nevoie, dacă există o agendă clară". Declarații în acest sens a făcute, în cadrul unei conferințe de presă, de președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, după întrevederea la Tiraspol cu președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Președintele în exercițiu al OSCE a precizat că pentru trative ar fi necesar un acord prealabil pe partea moldovenească și cea transnistreană, transmite INFOTAG, cu referire la presa oficială de la Tiraspol.

"Suntem gata să ajutăm. Sper că munca va continua și vom vedea rezultate concrete. Suntem gata să convocăm următoarea întâlnire în formatul "5+2" atunci când vom avea perspectiva de a obține ceva concret. Aș vrea ca aceasta să se întâmple până la vară, dar totul depinde de voința părților. Nu este necesar să ne întâlnim în acest format, dacă nu va fi nimic de negociat. Ar fi un semn rău. Dar cred că toți participanții la proces înțeleg că avem un moment bun, o atmosferă bună, există mai multă încredere decât acum doi ani și acest lucru ar trebui să fie păstrat", a spus diplomatul.

El ar dori ca anul 2019 "să devină un an al unor rezultate concrete și bune".

"Am avut o discuție foarte concretă. Anterior, am auzit interpretarea părții moldovenești, astfel că mi-am format deja o imagine de ansamblu a problemelor existente și a modului în care ar trebui rezolvate", a spus Lajcak.

Referindu-se la menținerea lui Franco Frattini în funcția de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, el a spus că acesta este "un politician cu o susținere italiană puternică, care și-a a demonstrat eficacitatea în această funcție".

La rândul său, liderul sepratist transnistrean, Vadim Krasnoselski, și-a exprimat convingerea că actuala președinție a OSCE va da un nou impuls realizării acordurilor deja semnate și atingerii unor noi înțelegeri, fapt ce va permite anului 2019 să devină "un an de tranziție". 

"Trebuie să ne gândim la faptul ca rezultatele soluționării problemelor să fie implementate în viață, astfel încât oamenii să le folosească ca norme. Vorbim despre aspecte legate de logistică, economie, probleme umanitare , despre tot ceea ce ține de un trai liniștit și stabil al oamenilor. Transnistria este constructivă și devine o zonă de stabilitate, demonstrând capacitatea de a ajunge la înțelegere chiar și în condiții foarte dificile - desigur, cu ajutorul colegilor noștri, inclusiv al misiunii OSCE", a spus Krasnoselski.

Întrebat de jurnaliștii slovaci despre perspectivele soluționării definitive a conflictului transnistrean și probabilității unirii cu Moldova, liderul de la Tiraspol a declarat că "fiecare parte are propria viziune de a pune capăt confruntării".

"Pentru Moldova, aceasta este integrarea, iar pentru Transnistria, este recunoașterea Republicii Moldovenești Nistrene ca stat independent. Apărăm această poziție și îndeplinim voința poporului, care a fost exprimată la referendum. Considerăm că diferendul poate fi soluționat prin recunoașterea statalității transnistrene", insistă liderul administrației de la Tiraspol.

Vorbind despre perspectivele retragerii pacificatorilor ruși din Zona de Securitate, Krasnoselski a spus că "Transnistria nu va purta niciun fel de discuții la acest subiect atâta timp cât conflictul nu este soluționat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău