Prescrierea și eliberarea medicamentelor compensate va fi digitalizată

  • 25 Noiembrie 2023 12:55
Prescrierea și eliberarea medicamentelor compensate va fi digitalizată

Prescrierea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală se va efectua prin intermediul SIA „eRețeta", iar aceasta se va confirma prin semnătura electronică a medicului. Prevederile se conțin într-un proiect al Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), supus consultărilor public pe platforma particip.gov.md, transmite IPN.

Potrivit proiectului, medicul de familie  prescrie medicamente și dispozitive medicale compensate pentru tratamentul tuturor maladiilor, iar medicii de specialitate doar pentru maladiile conform profilului. Pe un formular de rețetă electronică vor putea fi prescrise mai multe medicamente, cât și dispozitive medicale compensate pentru un singur diagnostic, conform codului maladiei din Clasificatorul Internațional al Maladiilor.

Se introduc prevederi noi și la eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din FAOAM. Astfel, valorificarea rețetei electronice va avea loc per poziție de medicament sau dispozitiv medical și se va confirma cantitatea eliberată, suma compensată și suma achitată de pacient, după caz, prin aplicarea semnăturii electronice. Valorificarea rețetei sau prescripției poate fi parțială, dar nu mai mult de 3 vizite la farmacie. Formularul de rețetă completat olograf se va păstra în farmacie timp de 45 zile după semnarea de către medic a rețetei electronice introduse în SIA „eRețeta".

Același proiect prevede extinderea dreptului de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din FAOAM pentru specialiști din cadrul unităților de primiri urgențe (UPU) care dețin sistem informațional de evidență a serviciilor medicale, ca urmare a consultării persoanelor asigurate, fără indicație pentru spitalizare, medicii care prestează servicii de îngrijiri medicale comunitare la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu, dar și pentru toți medicii din cadrul asistenței medicale specializate de ambulator, inclusiv instituțiile republicane.

Potrivit autorului proiectului, printre beneficiile digitalizării prescrierii și eliberării medicamentelor și dispozitivelor compensate se numără accesul rapid și ușor la rețete pentru pacienți, reducerea timpului și a erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor, monitorizarea eficientă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău