Presa rusă | Dodon nu va denunța Acordul cu UE, de frica unui Maidan

  • 22 Noiembrie 2016 12:57
Presa rusă | Dodon nu va denunța Acordul cu UE, de frica unui Maidan

Republica Moldova nu-și poate permite să anuleze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru că nu are nevoie de un „Maidan ucrainean”.

Declarații în acest sens a făcut președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un amplu interviu pentru agenția rusă Interfax, chiar dacă anterior promitea susținătorilor săi că va denunța acordul cu UE, pentru ca Republica Moldova să se poată reorienta spre integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică.

În același timp, Igor Dodon spune că „aderarea la Uniunea Europeană ar putea ucide țara noastră, statalitatea noastră”.

De asemenea, el pretinde Uniunii Europene înlocuirea regimului de comerț liber, prevăzut de Acordul de Asociere, cu unul de comerț asimetric, care ar permite Republicii Moldova să exporte mărfuri pe piața comunitară fără a plăti taxe vamale. Diversificarea surselor de tranzit este, la fel, necesară, în opinia lui Dodon, doar pentru că „tranzitul pe teritoriul ucrainean presupune, din cauza politicii conducerii ucrainene, mari riscuri”.

În altă ordine de idei, Igor Dodon declară în interviul pentru Interfax că relațiile dintre Republica Moldova ;i Rusia trebuie să ajungă la nivelul celor de „parteneriat strategic”.

El afirmă că problemele de ordin economic, protecția migranților și reglementarea conflictului transnistrean nu pot fi soluționate fără sprijinul Rusiei.

Potrivit lui Dodon, vizita pe care o va întreprinde la Moscova are drept principal scop soluționarea a două probleme: anularea interdicției la importul de produse moldovenești și atitudinea față de migranți. În acest context, el nu exclude necesitatea desfășurării de negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău