Presă: Moscova racolează combatanți din Orientul Mijlociu pentru invazia din Ucraina și îi plătește cu 200-300 de dolari pe lună

  • 14 Martie 2022 19:55
Presă: Moscova racolează combatanți din Orientul Mijlociu pentru invazia din Ucraina și îi plătește cu 200-300 de dolari pe lună

Rusia intenționează să-și completeze forțele în Ucraina prin racolarea de combatanți ceceni și sirieni, cu ajutorul cărora să preia controlul asupra centrelor urbane ucrainene, relatează France Presse. În acest sens, Moscova încheie contracte cu astfel de combatanți racolați în țări din Orientul Mijlociu pe o durată de șase luni, cu o remunerație de 200-300 de dolari pe lună, potrivit site-ului de investigații Meduza.io.

La aproape trei săptămâni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, toți cei circa 150.000 de soldați care fuseseră comasați anterior de Rusia în apropiere de frontierele ucrainene sunt desfășurați deja pe teritoriul ucrainean. Potrivit Statului Major francez, rușii nu mai au rezerve în zonă”, potrivit Agerpres.

Or, fără o întărire materială și umană masive, Rusia nu va captura Ucraina, după ce a ratat prima etapă a războiului, nereușind să câștige rapid victorii decisive pe fondul unei rezistențe ucrainene din ce în ce mai puternice decât se aștepta, apreciază Mathieu Boulegue, specialist în probleme rusești de la think tank-ul britanic Chatham House.

În acest context, Rusia a anunțat vineri că 16.000 de voluntari sirieni sunt pregătiți să se alăture frontului ucrainean, un scenariu aprobat de președintele Vladimir Putin, care a oferit un sprijin militar considerabil regimului sirian începând cu toamna anului 2015, salvând de facto regimul lui Bashar al-Assad.

Dacă întăririle străine respective s-ar concretiza pe teren, aceasta ar permite, între altele, Moscovei să rupă izolarea sa pe scena internațională, potrivit AFP.

Rusia racolează asasini sirieni pentru a distruge Ucrainaa reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu ar fi prima oară când milițiile siriene ar fi mobilizate pe o scenă de război din străinătate: sirienii au fost desfășurați de Rusia și Turcia în Libia și de către Turcia în regiunea Nagorno-Karabah, notează AFP.

Potrivit mărturiilor unor voluntari sirieni, culese sub rezerva anonimatului de către organizația neguvernamentală Syrians for truth an Justice (STJ), Moscova a cerut serviciilor siriene să inițieze o campanie de racolare - în provinciile aflate sub controlul regimului sirian - de combatanți cu experiență în lupta urbană.

Armata rusă nu exclude posibilitatea preluării sub controlul său total a marilor orașe care au fost deja încercuite, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce mai multe orașe ucrainene sunt supuse unor bombardamente intense, iar lupte grele se dau în suburbiile capitalei Kiev, pe care trupele ruse vor să o încercuiască.

Or, ocuparea în totalitate a unui oraș este în general o operațiune sângeroasă, distructivă, când luptele se dau la distanțe foarte scurte, între ruine, dezvăluind o imagine de o mare brutalitate.

În 2016, orașul sirian Alep, controlat de rebeli, a fost scena unei ofensive și a unui asediu nemiloase din partea armatei siriene, cu ajutorul aviației ruse.

Un raport de forțe favorabil într-un mediu urban ar trebui să fie de zece la unu, potrivit unei surse militare franceze, căci avantajul este întotdeauna de partea celui care se apără, care cunoaște mai bine terenul, se poate deplasa rapid dintr-un punct în altul și beneficiază de controlul punctelor înalte, cum ar fi clădirile.

Vladimir Putin are nevoie de efective mai multe decât credea. Și de forțe neregulate, întrucât acest război devine unul insurecțional, cu o armată și o populație ucrainene foarte mobilizate împotriva agresorului rus, comentează o sursă de securitate occidentală.

În afară de combatanți sirieni, Moscova a recurs deja la ajutorul trupelor cecene în Ucraina.

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadârov, un protejat al președintelui Vladimir Putin, a asigurat luni că se află în apropiere de Kiev, alături de forțele Moscovei.

Kadârov, criticat de către organizațiile neguvernamentale internaționale pentru grave încălcări ale dreptului omului în Cecenia, a publicat pe Telegram o înregistrare video în care apare în uniformă militară, studiind hărți în jurul unei mese cu soldați într-o sală.

Forțele aflate sub controlul lui Kadârov sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia, mai adaugă AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău