Presa internațională, despre protestele din România
-
23 Ianuarie 2017 08:27
Agențiile internaționale de presă relatează despre protestele de duminică seara, la care au participat zeci de mii de persoane în București și în marile orașe.
„Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative”, titrează agenția Reuters.
„Mii de români au manifestat în București și în întreaga țară duminică, pentru a protesta față de intențiile guvernului de a decriminaliza anumite infracțiuni și de a grația anumiți condamnați prin decrete de urgență despre care criticii spun că amenință să submineze combaterea corupției la nivel înalt.
Protestatari de toate vârstele au purtat bannere pe care scria „Suntem treji”, „Vrem justiție, nu corupție”, au scandat „Hoții” și au mărșăluit spre sediul guvernului. Președintele Iohannis li s-a alăturat pentru scurt timp,” scrie Reuters.
„Mii de români l-au avut alături de ei pe președintele Klaus Iohannis la un protest de stradă în București, duminică, împotriva planurilor guvernului de a relaxa legile anti-corupție”, relatează agenția DPA.
Agenția France Presse relatează duminică despre protestul de la București, sub titlul „Peste 10.000 de români, inclusiv președintele, împotriva unui proiect de grațiere”.
"Peste 10.000 de români, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ieșit în stradă duminică pentru a protesta împotriva unui decret care ar permite unor politicieni să scape de urmărirea penală, a constatat AFP.
Protestatarii s-au adunat în Piața Universității, înainte de a se deplasa în fața sediului guvernului, scandând „Demisia” și „Democrație, nu amnistie”.
Agențiile de presă relatează despre motivele pentru care oamenii au ieșit în stradă.
„Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri două ordonanțe de urgență în virtutea cărora circa 2.500 de deținuți care ispășesc pedepse de până la cinci ani închisoare ar fi grațiați, în timp ce mai multe infracțiuni ar fi decriminalizate.
Ministrul justiției, Florin Iordache, a justificat cele două proiecte, care după părerea sa ar permite decongestionarea închisorilor.
Dar CSM, procurorul general Augustin Lazăr, șefa Parchetului Anticorupție (DNA) Laura Codruța Kovesi, președinta Înalte Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea, precum și numeroase organizații neguvernamentale au denunțat la unison cele două proiecte.
Comisia Europeană, care urmărește îndeaproape reforma justiției în România, avertizase în raportul său anual din 2015 asupra oricărui proiect de lege care ar avea ca efect 'albirea unor indivizi condamnați pentru delicte de corupție'”, relatează AFP.
Sursa: Agerpres