Presa internațională: Transnistria riscă izolarea

  • 30 Aprilie 2014 12:05
Presa internațională: Transnistria riscă izolarea

Republica Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene în 2019, când România va deține președinția rotativă, anunță Le Monde, după ce Bruxelles-ul a eliminat obligativitatea vizelor pentru moldovenii care călătoresc în spațiul Schengen.

Măsura este destinată să încurajeze apropierea țării de Europa, crede Liberation. România va exporta gaze naturale Republicii Moldova, reducând astfel dependența fostei republici sovietice de Rusia, informează Associated Press. 

Totodată, președintele moldovean Nicolae Timofti s-a pronunțat pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru un mai înalt grad de securitate, notează Itar-Tass. La Vanguardia amintește că regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, respinge aspirațiile europene ale Moldovei. Principala sursă de tensiune între autoritățile pro-ruse de la Tiraspol și guvernul pro-european al Republicii Moldova este Acordul de Asociere cu UE, pe care Chișinăul urmează să îl semneze în luna iunie, scrie L'Express. Dacă va refuza să urmeze Republica Moldova, Transnistria riscă izolarea, deoarece produsele sale vor fi supuse unor tarife mari pentru a intra în Uniunea Europeană, a declarat o sursă europeană citată de ziarul francez. Odată cu liberalizarea vizelor europene pentru cetățenii moldoveni, pașapoartele moldovenești se află la mare căutare printre ucraineni, care le pot cumpăra pe piața neagră, pentru a călători liber în Europa, scrie publicația Vesti, de la Kiev.

Într-un editorial, The Washington Post opinează că una dintre consecințele pozitive ale acțiunilor Rusiei în Ucraina a fost învigorarea și accelerarea eforturilor duse de Bruxelles, pentru a-și întări relațiile cu Moldova și Georgia. Administrația Obama și aliații europeni ai SUA au anunțat un nou set de sancțiuni împotriva oficialilor și companiilor ruse, pe fondul deteriorării situațuiei din Ucraina, anunță The Washington Post. La rândul său, Rusia a promis măsuri de ripostă împortiva "atacurilor neamicale" ale UE și SUA, precizează The Moscow Times. Timidele sancțiuni economice ale SUA și UE nu au efect asupra scenariului lui Putin, crede El Pais. Președintele Putin a sugerat înlocuirea importurilor ucrainene în domeniul apărării cu produse de pe piața internă, și a promis sprijinirea specialiștilor ucrainaneni care ar decide să se mute la Moscova, scrie Nezavisimaia Gazeta. Rusia asigură că nu va invada Ucraina, reține Stars and Stripes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău