Presa internațională: “Ce va face Europa pentru a se proteja împotriva terorii?”

  • 14 Ianuarie 2015 19:10
Presa internațională: “Ce va face Europa pentru a se proteja împotriva terorii?”

Atentatul de săptămâna trecută, de la redacția săptămânalui satiric francez “Charlie Hebdo”, continuă să stârnească în presă o mulțime de comentarii, tot mai mulți oameni temându-se acum pentru securitatea lor viitoare.

Și dacă cineva credea că amenințarea Rusiei pare să țină acum de un viitor îndepărtat, ziarele străine constată că Rusia nu a rămas inactivă, deși declinul continuu al prețurilor petrolului îi afectează tot mai mult economia, notează Rador.

“Ce va face Europa pentru a se proteja împotriva terorii?”, se întreabă publicația franceză “Courrier Internațional”, citând diverse ziare din străinătate. “Europa secolului XXI nu este făcută pentru conflicte, fie ele convenționale sau nu”, afirmă un comentator în cotidianul italian “La Repubblica”. “Ce poate face guvernul francez pentru a proteja societatea împotriva terorii?”, se întreabă și cotidianul olandez “Trouw”, care constată că, “în această privință, legislația franceză se numără deja printre cele mai dure din Europa”. Dar guvernul belgian pare să fi făcut ceva. Potrivit ziarul de limbă flamandă “Standaard”, “ministrul belgian al justiției tocmai a anunțat o mai bună ‘strategie de repartizare’ în penitenciare a deținuților islamiști radicali, astfel încât ei să stea separați, întrucât”, după cum estimează ziarul, “dacă vor fi lăsați împreună, consecințele riscă să fie și mai grave”. Mai aspră pare însă decizia pe care intenționează să o adopte Uniunea Europeană în privința Spațiului Schengen. O publicație sârbă, “Beta”, amintește că, “la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din urmă cu două zile, s-a hotărât introducerea de urgență a supravegherii frontierelor externe ale Spațiului Schengen pentru a avea informații detaliate despre anumiți pasageri, ca măsură de contracarare a intenției teroriștilor de a comite asasinate în UE”. Părăsind Spațiul Schengen și Uniunea Europeană, să vedem însă ce se întâmplă în afara acestor granițe. “Rusia își întărește forțele în Crimeea, în enclava Kaliningrad și în Arctica”, titrează ziarul polonez “Rzceczpospolita”, subliniind totodată că “noua doctrină de apărare a Federației Ruse menționează extinderea NATO printre factorii externi care amenință Rusia”. Referindu-se la același subiect, cotidianul spaniol “El Mundo” afirmă și el că “noua doctrină militară rusească identifică NATO și expansiunea sa către est drept una dintre principalele amenințări la adresa Rusiei”. Dar tot niște comentarii din presă, cum ar fi cel din săptămânalul britanic “The Economist”, observă că “Rusia nu a devenit mai puțin dependentă de petrol, iar sarcina lui Putin de a diversifica economia Rusiei este acum mai grea ca oricând”. “Să existe oare o conspirație pe tema scăderii prețurilor petrolului?”, se întreabă ziarul american “The New York Times”. Același ziar afirm că, potrivit unor surse, “saudiții, la fel ca și Statele Unite, vor să lovească Rusia și Iranul pentru că, în definitiv, în anii ’80, tot această scădere a dus și dezmembrarea Uniunii Sovietice”. Dar, conchide ziarul, “nu există dovezi în acest sens, iar Arabia Saudită și Statele Unite au colaborat rareori fără probleme”. “Când își va reveni prețul petrolului? Nu prea curând”, este de părere “The New York Times”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:9,3 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
17
Wed
15
Thu
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău