Presă | Directorul unui gimnaziu din regiunea Cernăuți, demis pentru activitatea sa în apărarea limbii române

  • 17 Septembrie 2018 15:39
Presă | Directorul unui gimnaziu din regiunea Cernăuți, demis pentru activitatea sa în apărarea limbii române

Ștefan Mitric a fost eliberat din funcția de director al gimnaziului din Crasna (regiunea Cernăuți) - o instituție de învățământ cu predare în limba română - chiar la început de an școlar, aceasta intervenind pe fondul tensiunilor generate în zonă de noua Lege a educației, care restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale, printre care și cea română, în avantajul limbii ucrainene, informează agenția de presă BucPress.

Într-un interviu acordat duminică platformei BucPress TV, Ștefan Mitric - pedagog român din nordul Bucovinei și consilier regional în Cernăuți - a declarat că el consideră eliberarea sa din funcție drept un act ''de intimidare a românilor'' din regiunea Cernăuți.

Mitric a explicat faptul că motivul demiterii sale ar fi participarea sa la diferite manifestații românești, activități de apărare a limbii române în școli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar și acțiunile sale în apărarea limbii și culturii române din funcția de consilier regional.

El a precizat că decizia de eliberare din funcția de director i-a fost comunicată în data de 1 septembrie 2018, după careul tradițional de început de an școlar (în Ucraina școala începe la 1 septembrie), adăugând că va contesta această decizie în instanță.

Întrebat de jurnaliști, Mitric a declarat că a abordat în permanență problema limbii române în școli, a participat la un protest pașnic împotriva Legii educației adoptată în septembrie 2017 de Rada Supremă (parlamentul ucrainean) și a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană la Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate de conducerea locală. ''Multor nu le-a plăcut (poziția mea)'', adaugă el.

El mai spune că se exercitau presiuni asupra sa pentru a ''deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar eu am refuzat, argumentând că părinții nu vor, că trebuie organizată adunarea generală a părinților...''.

Ștefan Mitric este și președinte al Asociației Malanca din Crasna, organizație-partener a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de la București în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuți. Mai mult, Mitric este consilier regional și a inițiat în 2017 o procedură de apel în cadrul Consiliului Regional Cernăuți către Rada Supremă pentru anularea Legii educației, însă inițiativa sa nu a fost susținută de majoritatea deputaților ucraineni.

Ștefan Mitric consideră că autoritățile încearcă în acest mod să intimideze directorii de școli cu predare în limba română, argumentând că, în afară de el, a fost eliberat din funcție și Valeriu Levițchi, director la școala din Ropcea, raionul Storojineț, pentru că ''nu a vrut să deschidă o clasă în limba ucraineană''. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău