Preot: Cozonacul și ouăle roșii sunt doar niște accesorii de Paști. Suntem în era formelor fără fond

  • 01 Mai 2021 11:50
Preot: Cozonacul și ouăle roșii sunt doar niște accesorii de Paști. Suntem în era formelor fără fond

Este important ca pentru Învierea Domnului să ținem post, să ne împărtășim și să facem milostenie, iar cozonacul și ouăle roșii sunt „doar niște accesorii ale acestei mari sărbători”. De această părere este preotul Ioan Miron, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Telița, raionul Anenii Noi, care predă și disciplina educație spirituală la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Anenii-Noi și la Gimnaziul din Telița, transmite IPN.

„În prezent la noi e o mare problemă, cea a formelor fără fond – sărbătorim Paștile, dar uităm de sfânta împărtășanie. Pasca și cozonacul simbolizează împărtășania, dar sfânta împărtășanie este cu adevărat, în mod real, trupul și sângele Domnului Iisus Hristos. De aceea orice creștin trebuie să se împărtășească cu trupul și sângele lui Iisus Hristos și după aceea să guste din pască, cozonac sfințit și ouă roșii. Dacă punem accent doar pe pască și pe cozonac, ne facem doar simpli comemoratori, dar nu și părtași la acest mare eveniment, Învierea Domnului Iisus Hristos. Nu ajunge în rai omul care nu ține post și nu se împărtășește. Mântuitorul în Evanghelie spune clar – „cine nu mănâncă trupul meu și nu bea sângele meu, nu poate să moștenească împărăția cerurilor”, a explicat preotul.

Ca bucuria de Paști să fie una deplină, părintele Ioan Miron ne îndeamnă să împărțim din bucatele de sărbătoare și cu cei nevoiași, care poate nu își pot permite niciun cozonac sau un ou roșu. „Încă din bătrâni am auzit că în ziua Învierii oamenii nu se așezau la masă până nu dădeau de pomană celor săraci. Mulți spun că acum le este greu. Să nu-l mâhnim pe Dumnezeu, ci să-i mulțumim pentru ceea ce avem și din puținul pe care îl avem să dăm și celor care o duc și mai greu. În ultimul timp se vorbește mult despre distanța socială, dar noi, preoții, vorbim despre apropierea socială, despre faptul că trebuie să apropiem oamenii, și nu este vorba despre o apropiere fizică, ci de una sufletească.”, a relevat parohul.

Totodată, părintele Ioan Miron a menționat că este important și faptul că de Paști se deschide raiul. „Din moment ce Hristos a înviat a treia zi din morți, din acest moment se deschide raiul, pentru că până la Învierea Mântuitorului oamenii se duceau în iad, chiar și cei drepți, care făceau fapte bune. Până la Învierea lui Hristos raiul era închis, nimeni dintre oameni nu avea posibilitate să intre în rai. Prima persoană după Învierea lui Iisus Hristos care ajunge în rai este tâlharul de pe cruce, răstignit lângă Iisus. De aceea și în ajun de Paști cântăm în biserici „Hristos a înviat din morți, cu moartea prin moarte călcând, și celor din morminte, viață dăruindu-le”, a adăugat parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Telița, Anenii-Noi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău