Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat opoziției din Venezuela și deținuților politici

  • 26 Octombrie 2017 18:38
Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat opoziției din Venezuela și deținuților politici

Opoziția și deținuții politici politici din Venezuela au câștigat joi prestigiosul Premiu Saharov pentru libertatea de gândire acordat de către Parlamentul European, relatează dpa.

'Opoziția democratică și deținuții politici din Venezuela sunt câștigătorii Premiului Saharov pentru anul 2017', a anunțat Guy Verhofstadt, deputat în Parlamentul European, într-un mesaj postat pe Facebook.

Venezuela se află într-o criză economică și politică profundă, după tentativa președintelui Nicolas Maduro de a-și consolida puterea și de a reduce autoritatea Adunării Naționale controlate de opoziție creând o adunare rivală pentru a rescrie constituția.

Președintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat că premiul nu este numai o recunoaștere a 'luptei curajoase' a opoziției democratice din Venezuela. El a spus că parlamentul dorește de asemenea să 'aducă un tribut poporului venezuelean: tuturor celor care au fost închiși pe nedrept pentru că și-au exprimat opinia, celor care se luptă să supraviețuiască zilnic din cauza unui regim brutal, pentru acele familii aflate în doliu pentru că i-au pierdut pe cei dragi în lunile de proteste neîntrerupte pentru libertate'.

Tajani a adăugat că premiul reafirmă 'sprijinul neclintit pentru alegerea democratică a Adunarea Națională din Venezuela aleasă în mod democratic'.

Premiul anual Saharov pentru libertatea de gândire a fost creat în 1988 de către Parlamentul European. Potrivit site-ului parlamentului, premiul este acordat 'acelora care și-au adus o contribuție excepțională la lupta pentru drepturile omului în lume, atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului precum și susținându-i pe laureați și cauza lor'.

Printre laureații anteriori se află supraviețuitori ai sclaviei sexuale practicate de către Statul Islamic și bloggerul saudit Raif Badawi. Prima persoană căreia i s-a atribuit Premiul Saharov a fost Nelson Mandela, în 1988. 

Premiul constă într-o diplomă și suma de 50.000 euro, care vor fi acordate în cursul unei ceremonii la Strasbourg, pe 13 decembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
20
Nori împrăștiați
Umiditate:45 %
Vint:6,2 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău