Premiul Saharov: 3 din 7 nominalizări sunt pentru Zelenski și poporul ucrainean

  • 28 Septembrie 2022 11:20
Premiul Saharov: 3 din 7 nominalizări sunt pentru Zelenski și poporul ucrainean

Parlamentul European a anunțat nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincție acordată pentru a onora personalități și organizații excepționale care apără drepturile omului și libertățile fundamentale, indică un comunicat publicat marți de legislativul european, relatează Agerpres, scrie G4Media.ro

Nominalizările, care pot fi făcute de grupuri politice sau de grupuri de cel puțin 40 de eurodeputați, au fost prezentate recent, la Bruxelles, în cursul unei reuniuni a comisiilor pentru afaceri externe și pentru dezvoltare și a subcomisiei pentru drepturile omului. Nominalizările sunt:

– Curajosul popor ucrainean reprezentat de președintele Volodimir Zelenski (nominalizat de grupul PPE);
– Poporul ucrainean (nominalizat de S&D și de Renew Europe);
– Sonia Guajajara (nominalizată de grupul Verzilor);
– Președintele Volodimir Zelenski (nominalizat de grupul ECR);
– Comisia adevărului din Columbia (nominalizată de Stânga);
– Shireen Abu Akleh (nominalizată de Grace O’Sullivan și alți 42 de eurodeputați)
– Julian Assange (nominalizat de Sabrina Pignedoli și alți 40 de eurodeputați).

Curajosul popor ucrainean reprezentat de președintele Volodimir Zelenski a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieți pierdute, orașe și sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-și apăra căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Social democrații (S&D) și Renew Europe au nominalizat poporul ucrainean, subliniind rolul fiecărei persoane, al reprezentanților societății civile, al instituțiilor statului și autorităților publice. Nominalizarea menționează, printre altele, serviciile de urgență ale Ucrainei, pe Iulia Pajevska, fondatoarea unității de evacuare medicală Îngerii lui Taira, pe activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviciuc, Mișcarea pentru Rezistență Civilă Flamura Galbenă și pe Ivan Fedorov, fostul primar al orașului ucrainean Melitopol.

Sonia Guajajara, nominalizată de grupul Verzilor, este o activistă pentru mediu și pentru drepturile populației indigene din Brazilia. Ca lideră a unei alianțe a populațiilor băștinașe, ea lucrează pentru protejarea drepturilor popoarelor indigene de a-și stăpâni pământurile. Activismul ei a adus-o în conflict cu autoritățile statului brazilian și cu lobby-uri puternice agricole și miniere care doresc să preia controlul asupra teritoriilor indigene.

Grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR) l-a nominalizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care întruchipează curajul poporului ucrainean, amintind îndrăzneala, rezistența și devotamentul acestuia față de poporul său și față de valorile europene.

Comisia adevărului din Columbia, nominalizată de Stânga/GUE-NGL, este o instituție creată în cadrul acordului de pace din 2016 pentru încheierea războiului civil columbian. Aceasta urmărește stabilirea faptelor legate de încălcările drepturilor omului din timpul conflictului și pledează pentru drepturile milioanelor de victime. Nominalizarea aduce un omagiu victimelor războiului civil și este descrisă ca un prilej de a sprijini procesul de pace. Sunt menționate nume ca Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postmortem), Alejandro Castillejo, Saul Alonso Franco, Lucia Victoria Gonzalez, Patricia Toban Yagari, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Angela Salazar Murillo (postmortem) și Carlos Martin Beristain.

Shireen Abu Akleh, nominalizată de Grace O’Sullivan și de alți 42 de eurodeputați, a fost o jurnalistă americano-palestiniană ce a lucrat timp de 25 de ani pentru canalul de știri Al-Jazeera. A fost unul dintre cei mai importanți reporteri din lumea arabă, binecunoscută pentru relatările cu privire la conflictul din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate. Pe 11 mai 2022 a fost împușcată în timp ce transmitea din timpul unui raid al forțelor armate israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania.

Julian Assange, unul dintre activiștii din spatele asociației WikiLeaks, a fost nominalizat de Sabrina Pignedoli și de alți 40 de eurodeputați. Acesta a furnizat unor ziare de renume mondial documente cu privire la crime de război, detenții arbitrare, încălcări ale drepturilor omului și tortură. A fost ținut în închisoare în Regatul Unit și este în prezent supus unei proceduri de extrădare către Statele Unite unde va fi judecat pentru acuzații de spionaj și folosire abuzivă a computerelor.

La 13 octombrie, comisiile pentru afaceri externe și pentru dezvoltare ale PE vor anunța numele celor trei finaliști, iar după o săptămână președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice vor alege câștigătorul.

Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor și organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului și disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro.

Anul trecut premiul a fost acordat liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, pentru lupta acestuia contra corupției și abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:9,26 m/s
Tue
23
Wed
16
Thu
7
Fri
8
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău