Premiul Nobel pentru Literatură din 2019, acordat împreună cu cel din 2018, care a fost amânat în urma unui scandal

  • 05 Martie 2019 15:55
Premiul Nobel pentru Literatură din 2019, acordat împreună cu cel din 2018, care a fost amânat în urma unui scandal

Academia Suedeză a primit permisiunea de a decerna în acest an Premiul Nobel pentru Literatură din 2019 împreună cu cel din 2018, amânat anul trecut în urma unui scandal, a anunțat marți Fundația Nobel, citată de Reuters.

„Va fi din nou posibilă acordarea premiului Nobel pentru Literatură, iar în această toamnă vor fi selectați atât laureații pentru 2018, cât și pentru 2019”, se arată într-un comunicat dat publicității de Fundația Nobel.

Fundația Nobel a interzis anul trecut Academiei Suedeze acordarea acestui premiu în urma unei serii de acuzații de comportament indecent aduse soțului uneia dintre membrii instituției, scandal care a paralizat instituția.

„Vor fi două premii Nobel (pentru Literatură), așa cum am sperat”, a confirmat marți directorul Academiei, Anders Olsson, pentru publicația suedeză Dagens Nyhetertold după ședința organizată de conducerea Fundației Nobel.

Jean-Claude Arnault, soțul fotograf al poetei și membrei Academiei Katarina Frostenson, a fost condamnat anul trecut pentru viol.

Frostenson și-a dat demisia în ianuarie după o anchetă care a relevat faptul că ea dezvăluia numele viitorilor laureați ai premiului Nobel.

Scandalul care a zguduit Academia Suedeză a izbucnit în noiembrie 2017, la o lună după dezvăluirile despre violurile și agresiunile sexuale imputate producătorului american de film Harvey Weinstein.

Un număr de 18 femei, printre care și cea care a depus plângere în justiție împotriva lui Arnault, au făcut mărturisiri în noiembrie 2017 pentru cotidianul Dagens Nyheter, acuzându-l pe bărbatul de origine franceză de agresiuni sexuale și hărțuiri.

Mai mulți membri ai Academiei au părăsit prestigioasa instituția după izbucnirea scandalului. Rămasă fără credibilitate și fără cvorumul necesar funcționării după plecarea mai multor membri, Academia Suedeză a decis să amâne decernarea premiului cu un an, pentru a avea timp să se reformeze și să îi înlocuiască pe membrii ei demisionari, o premieră în istoria de 70 de ani a instituției.

Primele Premii Nobel au fost decernate la 10 decembrie 1901, la Stockholm, pentru Fizică, Medicină, Chimie, Literatură și Pace.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău