Premiul NOBEL pentru economie a fost acordat lui Richard H. Thaler, pentru contribuțiile sale la economia comportamentală

  • 09 Octombrie 2017 13:09
Premiul NOBEL pentru economie a fost acordat lui Richard H. Thaler, pentru contribuțiile sale la economia comportamentală

Richard H. Thaler a câștigat Premiul Nobel pentru Științe Economice în 2017, premiu dedicat în memoria lui Alfred Nobel, pentru elaborările sale în ceea ce privește integrarea economiei și a psihologiei. Economistul american este un pionier în economie comportamentală, un domeniu de cercetare unde studiile de psihologie sunt aplicate în luarea deciziilor ce țin de economie.

O astfel de perspectivă încorporează analize mai realiste cu privire la modul de gândire și de comportament al oamenilor atunci când aceștia iau decizii ce țin de finanțe, furnizând noi oportunități pentru elaborarea măsurătorilor care cresc beneficiul societății, notează Descopera.

Prin explorarea consecințelor ce țin de raționalitate limitată, preferințele sociale și lipsa de auto-control, Thaler a arătat că aceste trăsături umane afectează sistematic deciziile individuale, dar și schimbările pieței.

Raționalitatea limitată explică modul în care oamenii simplifică luarea de decizii financiare prin crearea considerentelor în mintea lor, concentrându-se pe impactul redus a fiecărei decizii în parte și nu la efectul general.

Laureații de anul trecut, Bengt Holmström și Oliver Hart au dezvoltat teoria contractului, un cadru analitic cuprinzător pentru a analiza mai multe instrumente de tip contractuale, cum ar fi plata pe bază de performanță pentru directorii de top, deductibilele și co-plătitorii în domeniul asigurărilor, dar și privatizarea activităților din sectorul public.

Premiul pentru științe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel, de obicei prescurtat, impropriu, ca Premiul Nobel pentru Științe Economice, este acordat anual pentru contribuții excepționale în domeniul științelor economice și este considerat drept unul dintre cele mai prestigioase premii în acest domeniu. Nu este unul dintre premiile Nobel fondate în 1985 prin testamentul lui Alfred Nobel, dar este asimilat cu ele. Premiul a fost fondat în 1968 de Banca Centrală Suedeză (Sveriges Riksbank), la cea de-a 300 a aniversare a băncii, în memoria lui Alfred Nobel și a fost acordat până în 2016 la 78 de laureați. Laureații premiului pentru științe economice sunt selectați, ca și laureații premiilor pentru fiziologie sau medicină, fizică și chimie, după aceleași criterii, de un comitet al Academiei Regale Suedeze de Științe. A fost acordat pentru prima oară în 1969 economiștilor Jan Tinbergen și Ragnar Frisch pentru „descoperirea și utilizarea modelelor dinamice în analiza proceselor economice”.
 
În 2015, Premiul Nobel pentru economie fost acordat profesorului Angus Deaton de la Universitatea Princeton, un renumit microeconomist, care a fost recompensat pentru studiile în domeniul consumului, sărăciei și asistenței sociale. În 2014, Comitetul Nobel l-a premiat pe economistul francez Jean Tirole pentru munca sa în domeniul reglementării eficiente a piețelor imperfecte. În 2013, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen și Robert J. Shiller au obținut premiul Nobel pentru cercetările referitoare la mișcările pe piețele financiare. Între laureații premiului Nobel pentru economie se mai numără Milton Friedman, Friedrich von Hayek și Amartya Sen.

Premiul este în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (echivalentul a aproximativ 945.000 de euro). Peste 80% dintre economiștii laureați ai Premiului Nobel sunt cetățeni americani. O singură femeie a primit premiul Nobel pentru Economie, Elinor Ostrom, în 2009.
 
Sezonul Nobel 2017 a debutat pe 2 octombrie, moment în care cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au căștigat Premiul pentru Medicină.  Pe 3 octombrie, Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip S. Thorne au câștigat Nobelul pentru Fizică datorită contribuțiilor aduse la observațiile undelor gravitaționale. Pe 4 octombrie specialiștii Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson au primit Nobelul pentru Chimie. Savanții au ajutat la elaborarea metodei microscopice crio-electronice care determină structura biomoleculelor în soluție. Iar Nobelul pentru Literatură a fost acordat autorului Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoțional''. Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) „pentru munca sa de atragere a atenției privind consecințele catastrofale produse asupra umanității în urma utilizării oricărui tip de arme nucleare, cât și pentru eforturile membrilor privind obținerea unui tratat care interzice utilizarea armelor de acest tip''.
 
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău