Premierul Ucrainei denunță un atac cibernetic ”fără precedent”

  • 27 Iunie 2017 18:04
Premierul Ucrainei denunță un atac cibernetic ”fără precedent”

Premierul Volodimir Groisman a declarat marți după-amiază că instituțiile guvernamentale și companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic ”fără precedent”, care nu a lovit însă cele mai importante sisteme informatice ale Kievului. Între timp, o agenție guvernamentală elvețiană susține că este vorba despre reîntoarcerea ransomware-ului Petya, în vreme ce alți experți vorbesc despre o nouă versiune a WannaCry, transmite Reuters.

”Este un atac fără precedent, dar experții noștri își fac treaba și protejează infrastructura strategică. Sistemele importante nu au fost afectate”, a scris premierul ucrainean într-un mesaj postat pe Facebook.

Un reprezentant al Consiliului de Securitate de la Kiev a precizat că există semne ale implicării rușilor în valul de atacuri cibernetice care au lovit instituțiile din Ucraina.

”Deja, de la prima noastră analiză a virusului, putem să vorbim despre amprentele rușilor”, a declarat secretarul Oleksandr Turcinov. 

De asemenea, acest atac pare că se răspândește rapid în întreaga lume și a blocat deja sistemele informatice ale unor companii și firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca și Rusia.

Aeroportul Borîspil se numără printre țintele atacului informatic și a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev.

Două servicii poștale și mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum și compania aeronautică Antonov.

Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât și compania daneză Maersk, au anunțat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există și în birourile din Marea Britanie și Irlanda.

”Putem să confirmăm că sistemele informatice ale Maersk au căzut în mai multe unități din cauza unui atac cibernetic. Continuăm să evaluăm situația. Siguranța angajaților noștri, a operațiunilor și a clienților este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei Maersk.

Autoritățile spaniole au anunțat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaționalele Mondelez și DLA Piper.

Ucrainenii se plâng că metroul nu mai acceptă plăți electronice în Kiev. Probleme similare există în mai multe lanțuri de benzinării din Ucraina.

Vicepremierul ucrainean a anunțat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de țări.

O agenție guvernamentală elvețiană a anunțat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie și India.

Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău