Premierul Ucrainei avertizează în privința unui „tsunami al migrației'' dacă loviturile aeriene rusești vor continua

  • 22 Octombrie 2022 16:00
Premierul Ucrainei avertizează în privința unui „tsunami al migrației'' dacă loviturile aeriene rusești vor continua

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal a avertizat împotriva unui "nou tsunami al migrației" dacă Rusia își va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din țara sa, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică, relatează AFP.

Denis Șmîgal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean de la Berlin, a acuzat Moscova că vrea "să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său pentru ziarul duminical Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comunicate în avans.

"Dacă nu mai există curent, electricitate și apă în Ucraina, asta poate declanșa un nou tsunami al migrației", a spus el.

Rusia vrea "să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară înghețați. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum Europa nu a mai văzut după cel de al Doilea Război Mondial", a avertizat el.

Premierul ucrainean urmează să aibă luni o întrevedere bilaterală la Berlin cu Olaf Scholz și să participe împreună cu cancelarul german la un forum economic care reunește reprezentanți ai companiilor germane și ucrainene.

În interviul său pentru FAS, Denis Șmîgal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniții în următoarele zile pentru a respinge loviturile aeriene rusești.

Pentru reconstrucția Ucrainei, Șmîgal vrea să fie utilizate activele rusești înghețate în străinătate. Pagubele provocate de atacul Rusiei se ridică în prezent la "peste 750 de miliarde de dolari", a declarat el.

În paralel, există active rusești înghețate în valoare de 300 până la 500 de miliarde de dolari, a subliniat el. "Ar trebui să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești", a spus premierul ucrainean.

După forumul economic germano-ucrainen de luni, în cadrul căruia președintele Volodimir Zelenski va susține o alocuțiune video, marți va avea loc la Berlin o conferință internațională pentru reconstrucția Ucrainei, transmite Agerpres.

"Va trebui să investim enorm" pentru reconstrucția Ucrainei, a afirmat cancelarul Scholz în podcastul său săptămânal publicat sâmbătă.

"Ucraina nu poate face totul singură. UE nu poate face totul singură. Numai comunitatea internațională, care susține în prezent Ucraina, o poate face. Și trebuie să o facă pentru multă vreme", a afirmat el.

Marți, la conferința de la Berlin, vor fi prezenți Olaf Scholz și Denis Șmîgal, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Volodimir Zelenski va susține de asemenea o alocuțiune video.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău