Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia

  • 10 Aprilie 2016 22:29
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia

rimul ministru al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, criticat virulent în special pentru întârzierea reformelor, și-a anunțat demisia duminică, 10 aprilie.

Acesta ș+a anunțat demisia după două luni de presiuni din partea partenerilor săi de coaliție de a renunța la conducerea executivului, relatează EFE, Reuters și Xinhua.

"După ce am făcut totul pentru a asigura stabilitatea țării și a construi o tranziție cât mai calm posibilă, am decis să părăsesc postul de prim ministru al Ucrainei", a declarat el, în timpul unei emisiuni a televiziunii ucrainene, potrivit AFP.

"Am luat decizia de a demisiona. O voi prezenta marți, 12 aprilie, parlamentului", a anunțat Iațeniuk în cadrul emisiunii "Zece minute cu primul ministru" reluată de mai multe posturi de televiziune din Ucraina.

"Criza politică în Ucraina este alimentată artificial. Dorința de a schimba o singură persoană i-a orbit pe politicieni și le-a paralizat voința de a face schimbări reale în țară", a spus el.

Acest anunț intervine la mai puțin de două luni după ce Arseni Iațeniuk a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlament, care nu a reușit să adune voturile necesare pentru a-l demite în ciuda apelul făcut de șeful statului, Petro Poroșenko, de a demisiona după o serie de scandaluri de corupție.

Demisia sa urmează să fie aprobată marți de parlament (Rada Supremă), dar Petro Poroșenko l-a desemnat deja pe actualul președinte al legislativului ucrainean, Volodimir Groisman, pentru a-i succede în funcție.

"Începând de astăzi, eu îmi consider misiunea ca fiind mai largă decât prerogativele mele în calitate de șef al guvernului", a spus în continuare Arseni Iațeniuk.

Pronunțându-se pentru o "nouă lege electorală, reforme constituționale, o reformă a justiției, o coaliție controlând noul guvern, sprijinul internațional pentru Ucraina și integrarea sa în UE și NATO", el nu a precizat totuși rolul pe care intenționează să și-l asume de acum înainte în politica ucraineană.

Aflat în post de doi ani și mult timp curtat de Occident, Arseni Iațeniul este foarte criticat de câteva luni pentru insuficiența reformelor promise și pentru presupusa apărare a intereselor oligarhilor.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău