Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news ci și o minciună prin care se vrea slăbirea UE”

  • 12 Octombrie 2021 16:29
Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news ci și o minciună prin care se vrea slăbirea UE”

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, neagă că guvernul pe care îl conduce ar vrea ca țara să părăsească Uniunea Europeană, un așa-zis Polexit. Morawiecki a făcut declarația, marți, la Budapesta, unde i-a acuzat pe politicienii de opoziție că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”, scrie DIGI24.

Potrivit sursei citate, comentariile sale vin după ce Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că părți din legislația UE sunt incompatibile cu Constituția țării, subminând un principiu-cheie al integrării europene și alimentând speculațiile că Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa economică.

Peste 100.000 de polonezi au participat, duminică, la manifestații pentru a-și exprima sprijinul față de apartenența la UE.

„Draga noastră opoziție încearcă să insinueze că vrem să slăbim Uniunea Europeană prin părăsirea acesteia”, a declarat Morawiecki în timpul unui summit la Budapesta al țărilor central-europene care fac parte din Grupul de la Visegrad. „Nu este vorba doar de fake news, ci de ceva mai grav - este o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”, a spus el.

La demonstrația de duminică de la Varșovia, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și în prezent lider al celei mai mari formațiuni de opoziție, Platforma Civică, a declarat că partidul de guvernământ, PiS, aruncă în aer viitorul Poloniei în UE. PiS susține că UE și-a depășit mandatul prin faptul că încearcă să oprească reformele judiciare din Polonia, despre care Bruxelles-ul spune că subminează independența instanțelor.

„Bruxelles-ul ar trebui să se concentreze pe securitate, stoparea terorismului și colaborarea cu alte țări în domeniul economic”, a declarat, marți, Morawiecki.

Guvernele populiste de dreapta din Polonia și Ungaria sunt de mai mulți ani în dispută cu Comisia Europeană pe subiecte precum libertatea media, migrația, drepturile persoanelor LGBT și independența justiției. Premierul ungar Viktor Orban, un aliat-cheie al Poloniei în UE, a semnat, sâmbătă, un decret prin care salută decizia Tribunalului Constituțional din Polonia.

În ciuda disputelor guvernului de la Varșovia cu Bruxelles-ul, sprijinul față de apartenența la UE este foarte ridicat în Polonia, cea mai mare țară fostă comunistă din blocul european și unul din marii beneficiari ai ajutorului UE acordat țărilor mai sărace pentru a reduce din diferența de dezvoltare față de statele mai bogate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău