Premierul Natalia Gavrilița anunță că Guvernul va compensa până la 100% din valoarea accizei la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii

  • 21 Iunie 11:24
Premierul Natalia Gavrilița anunță că Guvernul va compensa până la 100% din valoarea accizei la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii

Accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată ieri, 20 iunie, de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, organizată la Guvern.

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

Menționăm Asociația Forța Fermierilor organiează astăzi mai multe proteste de avertizare în raioanele țării, invocând lipsa de progrese în discuțiile cu autoritățile.

Reprezentanții asociației cer Parlamentului să adopte mai multe măsuri de reducere a impactului scumpirilor din ultima perioadă, printre care deblocarea exportului de grâu și procurarea în rezervele de stat a cel puțin 100 de mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Printre solicitările agricultorilor se mai regăsesc: restituirea accizelor la motorina, procurată în acest an, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;  compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor;  neadmiterea deficitului pe piața de motorină și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru.

  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,74
Cer fragmentat
Umiditate:66 %
Vint:5,66 m/s
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău