Premierul Marcel Ciolacu: Am văzut o îngrijorare a Rusiei că se lucrează pe Autostrada Moldovei. Avem un stat sub un război hibrid, Republica Moldova

  • 25 Mai 15:25
Premierul Marcel Ciolacu: Am văzut o îngrijorare a Rusiei că se lucrează pe Autostrada Moldovei. Avem un stat sub un război hibrid, Republica Moldova

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că România este o țară sigură și că Rusia nu va ataca România. El a dat o replică Moscovei, care a făcut remarci legate de construirea autostrăzii Moldovei.

„Am văzut astăzi, de dimineață, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajați pe autostrada Moldovei și o îngrijorare mare a administrației rusești, de ce în acest moment o companie, aceeași care lucrează și aici (pe autostrada A1, între Margina și Holdea - n.r.), lucrează cu 3.000 de angajați, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânșii sunt îngrijorați, eu mă bucur că ne ținem de cuvânt și facem autostrada Moldovei”, a declarat Marcel Ciolacu sâmbătă, în timpul vizitei pe șantierul tronsonului de autostradă între Margina (județul Timiș) și Holdea (județul Hunedoara), potrivit News.ro.

Întrebat dacă România ar trebui să fie mai bine securizată, Ciolacu a dat asigurări că țara noastră este sigură.

„Țara noastră e o țară foarte sigură. Suntem membrii NATO, haideți să terminăm cu... Nu, Rusia nu va ataca România. Este un joc, este și un război hibrid. Țara care e supusă celui mai mare război hibrid, o știți și dumneavoastră, e Republica Moldova. Avem un stat într-un război armat, Ucraina, și un stat sub un război hibrid, Republica Moldova, ținând cont că au și ei alegeri pentru funcția de președinte, cred că în octombrie. România e o țară sigură, nu va intra în niciun război și Rusia nu va ataca România, cu certitudine. Suntem pregătiți, nu vă luați chiar după toate știrile”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul face referire la o postare amplă pe canalul de Telegram Rybar, apropiat Kremlinului, unde se spune că în România se construiește rapid un drum de la granița cu Ucraina până la portul Constanța. Acest drum, denumit Autostrada Moldovei, va ajuta transportul de mărfuri dinspre Ucraina, ocolind Polonia, Ungaria și Slovacia.
 
„Construcția traseului se desfășoară în regim de urgență: aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, scrie Rybar, potrivit Libertatea.
 
Din punctul de vedere al analiștilor militari ruși, acest traseu are două obiective, ambele stârnind îngrijorare la Kremlin.
 
Primul obiectiv ar fi că România să devină un mare hub logistic al NATO, sub acoperirea măririi capacității de transport pentru cerealele Ucrainei, iar al doilea urmărește „absorbția Moldovei”.
 
„Autoritățile române au declarat că exportul de mărfuri ucrainene a crescut deja cu 50%, iar polonezii riscă astfel să-și piardă statutul de cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina. Dar e logic, nu este greu să se ia locul polonezilor, din moment ce toate punctele majore de tranzit cu Polonia rămân blocate, în afară de Medyka-Shegini, care are un debit redus”, scrie Rybar.
 
„Un alt fapt este că în acest fel românii vor putea nu doar să participe la aprovizionarea cu cereale ucrainene și alte produse, dar și să primească și să transfere arme de la partenerii NATO”, se mai arată în postarea la care a făcut referire Ciolacu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Sat
24
Sun
24
Mon
24
Tue
22
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău