Premierul maltez: Marea Britanie nu poate spera la o relație mai avantajoasă decât cea actuală cu UE

  • 25 Noiembrie 2016 12:57
Premierul maltez: Marea Britanie nu poate spera la o relație mai avantajoasă decât cea actuală cu UE

Marea Britanie nu poate spera la o relație mai avantajoasă decât cea actuală cu Uniunea Europeană după ce va părăsi blocul comunitar, a indicat vineri premierul maltez Joseph Muscat, într-un interviu pentru postul britanic BBC, transmite Reuters.

'Nu va exista o situație în care Marea Britanie va avea un acord mai bun decât cel de astăzi. Pur și simplu, nu este posibil', a declarat premierul maltez, a cărui țară va prelua președinția semestrială a Consiliului UE de la 1 ianuarie, informează AGERPRES.

Întrebat despre sugestia ministrului de externe britanic Boris Johnson privind un acces post-Brexit la piața comună europeană, simultan cu restricționarea libertății de circulație a cetățenilor UE, Muscat a răspuns că 'aceasta nu se va întâmpla' și că 'nu există absolut niciun bluf din partea europenilor' în această privință.

'Nu, aceasta este cu adevărat poziția noastră și nu o văd modificându-se', a afirmat șeful guvernului maltez, excluzând orice atenuare a poziției UE în negocierile pentru Brexit.

Premierul britanic Theresa May a afirmat în mod repetat că va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanșând procedurile formale de ieșire din UE, cel târziu la sfârșitul lui martie 2017, însă, potrivit oficialului maltez, negocierile privind detaliile unei 'relații noi' ar putea fi amânate.

O mare parte a dezbaterii politice s-a concentrat asupra alternativei între un Brexit așa-zis 'soft' — prin care Marea Britanie ar păstra o formă de apartenență la piața comună, în schimbul unui control limitat asupra imigrației — și unul 'hard', ce ar presupune ieșirea din piața comună, dar un control total asupra imigrației.

În același interviu, Joseph Muscat a mai afirmat că, și dacă va fi încheiat un acord interimar sau final între liderii UE și Marea Britanie, Parlamentul European ar putea decide respingerea lui în 2019.

Declarațiile premierului maltez survin la o zi după ce ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a calificat întâlnirea cu negociatorul șef al PE, Guy Verhofstadt, drept 'un bun început'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău