Premierul Maia Sandu anunță că moldovenii din diaspora vor putea face donații partidelor și vor vota două zile

  • 27 Iulie 2019 13:16
Premierul Maia Sandu anunță că moldovenii din diaspora vor putea face donații partidelor și vor vota două zile

Maia Sandu a anunțat că moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor putea face donații finanicare partidelor politice din Republica Moldova.

Premierul spune că diasporă era discriminată atunci când puteau să candideze la algeri în Moldova, dar nu puteau să-și cheltuie banii munciți în străinătate, transmite TVR Moldova.

De asemnea cetățenii aflați peste hotarele țării, ar putea să-și exercite dreptul la vot cu pașapoartele expirate, pe parcursul a două zile. Proiectul de lege a fost avizat pozitiv de membrii Guvernului de la Chișinău și urmează să fie prezentat Parlamentului.

Potrivit Maiei Sandu, cetățenii țării au dreptul să fie membri ai partidelor politice, chiar dacă nu sunt în Republica Moldova, au dreptul să candideze, dar nu au dreptul să facă cheltuieli politice.

„Și noi am avut același lucru în campanie electorală. Pe de o parte, omul dacă este din diasporă are dreptul să candideze în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu are dreptul să cheltuie banii cinstit. Acum am eliminat această ilegalitate, am corectat dreptul cetățenilor”, a declarat prim-ministra.

Autorii proiectului propun ca cetățenii din diasporă să poată vota atât cu buletinul de identitate valabil, cât și în baza pașaportului cu termen de valabilitate expirat.

„Această propunere pare a fi una justificată în contextul în care cetățenii din afara țării, spre deosebire de cei din țară, trebuie să parcurgă o distanță lungă până la secțiile de votare, iar oferirea acestora a două zile pentru votare ar fi de natură să stimuleze o participare mai largă a diasporei la procesul electoral".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău