Premierul macedonian Zoran Zaev a fost declarat nevinovat în cazul cererii pentru mită

  • 21 Mai 2018 19:35
Premierul macedonian Zoran Zaev a fost declarat nevinovat în cazul cererii pentru mită

Un tribunal din Macedonia a hotărât luni că premierul Zoran Zaev nu este vinovat de solicitarea unei mite în valoare de 200.000 de euro, pe care ar fi cerut-o cu scopul de a ajuta un om de faceri local să cumpere teren în localitatea Strumica, informează site-ul publicației Balkan Insight.

"Sunt fericit că în sfârșit mi-am demonstrat inocența și că mi s-a făcut dreptate", a declarat Zaev în tribunalul macedonian.

Acuzațiile au fost aduse în anul 2015 în contextul declanșării unei crize politice în Macedonia, în perioada în care Zaev era liderul opoziției.

Acesta a fost acuzat la scurt timp după ce a publicat mai multe conversații înregistrate în mod ilegal, care demonstrau nivelul de corupție a fostului guvern Nikola Gruevski.

Casetele au dus la izbucnirea unei crize politice și ulterior la demisia guvernului Gruevski.

Inițial, Zaev fusese acuzat că ar fi luat 200.000 de euro mită pentru a ajuta la privatizarea unui teren public pe care omul de afaceri dorea să îl obțină.

Cu toate acestea, procurorii au decis ulterior să schimbe acuzațiile din luare de mită în solicitare, o acuzație mai puțin gravă. În acest context, Zaev a susținut că totul fusese plănuit de guvernul lui Gurevski, pentru a compromite acuzațiile de corupție.

În cadrul cazului au fost utilizate ca dovezi inclusiv înregistrări video ale poliției, despre care partidul VMRO DPMNE, al fostului premier, susțineau că ar fi demonstrat infracțiunile comise de Zaev.

Înregistrările ar fi arătat anumite conversații ale lui Zaev cu un om de afaceri, pe tema unor tranzacții financiare. Actualul premier a insistat că înregistrarea video ar fi fost editată astfel încât să pară că acesta ar fi cerut mită.

Tribunalul a analizat anul acesta întregul video, într-o ședință la care publicul nu a avut voie să participe.

Zoran Zaev a declarat luni că va cere ca tribunalul să permită publicarea întregii înregistrări, afirmând că ar putea să o publice chiar el însuși dacă ar primi videoul de la autorități.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău