Premierul Japoniei a mâncat pește prins la Fukushima

  • 01 Septembrie 2023 17:50
Premierul Japoniei a mâncat pește prins la Fukushima

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a mâncat pește capturat în apropierea centralei nucleare de la Fukushima pentru a demonstra că apa nu este poluată, potrivit BBC.

Imaginile cu premierul Fumio Kishida care mănâncă pește au fost publicate de guvernul nipon. Autoritățile japoneze vor astfel să demonstreze că nu există poluare în urma deversării în ocean a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima.

Demersul are loc în timpul unei dispute internaționale. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei atomice a ONU susține că deversarea apei în Oceanul Pacific este sigură și va avea un impact „neglijabil” asupra oamenilor și a mediului.

China a interzis comerțul cu fructe de mare

Totuși, China, principalul cumpărător al produselor marine japoneze, a anunțat recent că impune o interdicție totală asupra comerțului cu fructe de mare, din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea consumatorilor.

În rezervoarele de la fosta centrală Fukushima sunt stocate aproximativ 1,3 milioane de tone de apă contaminată, cantitate suficientă pentru a umple 500 de piscine olimpice.

Testele nu au detectat niciun fel de radioactivitate

Eliberarea primilor 7.800 de metri cubi, echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice, va dura aproximativ 17 zile. Se estimează că va fi nevoie de aproximativ 30 de ani pentru a elibera toată apa.

Testele asupra apei de mare din apropierea centralei nucleare Fukushima nu au detectat niciun fel de radioactivitate, au anunțat autoritățile japoneze Ministerul Mediului, la câteva zile după ce a început operațiunea controversată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău