Premierul israelian, în vizită la Washington

  • 21 Iulie 09:00
Premierul israelian, în vizită la Washington

Premierul israelian Benjamin Netanyahu merge la Washington la începutul săptămânii, unde urmează să țină miercuri un discurs în fața Congresului și să caute să întărească legăturile dintre Israel și Statele Unite, puse la încercare de ostilitățile din Fâșia Gaza, scrie AFP, transmite Agerpres.

Vizita are loc după mai bine de nouă luni de război între Israel și palestinienii din Fâșia Gaza, care a tensionat relațiile dintre statul evreu și Statele Unite, primul său aliat și sprijin de neclintit, relatează sursa.

Washingtonul este iritat în ultimele luni de consecințele ripostei Israelului la atacul din 7 octombrie al mișcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul său, insistând în mod regulat asupra protecției civililor din Fâșia Gaza și asupra intrării ajutoarelor umanitare.

Împreună cu Qatarul și Egiptul, Washingtonul încearcă, în ultimele zile, și să relanseze negocierile pentru încetarea focului între Israel și Hamas.

"Este esențial să ne asigurăm că avem un plan în vedere, la care lucrăm în fiecare zi, cu partenerii arabi, cu Israelul, (...) pentru guvernare, securitate, ajutor umanitar, reconstrucția" Fâșiei Gaza, a explicat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken.

"Și îmi imaginez că discuțiile cu premierul (israelian) se vor concentra pe asta", a adăugat el la un forum privind securitatea, la Aspen, în Statele Unite.

În timpul vizitei sale, cu o durată încă incertă, premierul israelian s-ar putea întâlni și cu președintele Joe Biden.

"Atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată (...) în special între Casa Albă și premierul israelian", a comentat Steven Cook, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul american Council on Foreign Relations.

Netanyahu merge la Washington nu la invitația Casei Albe, ci la invitația liderilor parlamentari republicani și democrați, el urmând să se adreseze Congresului pe 24 iulie.

"Sunt încântat de privilegiul de a reprezenta Israelul în fața celor două Camere ale Congresului și de a le spune adevărul despre războiul nostru drept împotriva celor care încearcă să ne omoare", a declarat el la începutul lunii iunie, după ce a fost invitat.

În invitația lor, cei patru lideri ai Camerei Reprezentanților și Senatului au scris: "Suntem alături de statul Israel în lupta sa împotriva terorismului, mai ales în acest moment în care Hamas continuă să țină captivi cetățeni americani și israelieni, iar șefii săi să pună în pericol stabilitatea regională".

În plină campanie prezidențială în Statele Unite, "republicanii încearcă să câștige ieftin puncte în ochi alegătorilor, arătând că sunt mai favorabili Israelului decât președintele Biden", a subliniat Yossi Mekelberg, specialist în relații israeliano-americane și membru al think tank-ului londonez Chatham House.

Vizita are loc în timp ce presiunea internațională crește asupra Israelului, din cauza bilanțului uman al războiului (peste 38.900 de morți în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernării Hamas în Gaza), dar și a continuării colonizării israeliene în Cisiordania ocupată.

Călătoria va fi analizată cu mare atenție în Israel, unde familiile ostaticilor încă deținuți în Gaza cer în manifestații ce au loc aproape zilnic un acord pentru întoarcerea lor, scrie AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău