Premierul irlandez | Asigurările obținute de Theresa May privind Brexit nu subminează backstop-ul

  • 12 Martie 12:16
Premierul irlandez | Asigurările obținute de Theresa May privind Brexit nu subminează backstop-ul

Asigurările obligatorii din punct de vedere juridic cu privire la Brexit obţinute de Marea Britanie de la Uniunea Europeană nu subminează 'backstop'-ul sau aplicarea acestuia pentru evitarea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, a declarat marţi premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Asigurările 'nu redeschid acordul de retragere şi nu subminează backstop-ul sau aplicarea lui. Afirmă că vom lucra împreună de bună-credinţă pentru a căuta o relaţie viitoare care să garanteze că obiectivele protocolului, în special necesitatea evitării unei frontiere fizice, sunt îndeplinite', a afirmat premierul Varadkar, într-o declaraţie televizată.

'Sper şi am încredere că acordul de retragere va fi aprobat acum de Camera Comunelor' a parlamentului britanic, a adăugat prim-ministrul irlandez.

Theresa May a anunţat luni seara că a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexit-ului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au ameninţat că vor respinge din nou acordul de retragere pe care premierul urmează să îl propună marţi.

Deputaţilor britanici li s-a transmis că instrumentul comun convenit de Theresa May şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 'reduce riscurile' ca Marea Britanie să rămână în capcana backstop-ului.

'Aceste îndoieli şi temeri pot fi înlăturate acum', a subliniat Leo Varadkar.

Premierul a mai spus că, deşi instrumentul comun angajează UE să exploreze alternative la backstop dacă termenii viitoarei relaţii nu vor fi conveniţi într-un mod satisfăcător şi la timp, el nu pune sub semnul întrebării faptul că backstop-ul se va aplica doar dacă şi până când astfel de aranjamente vor fi convenite.

'În multe privinţe, Brexit-ul a fost un nor negru. Un vot pozitiv în această seară poate înlătura acest nor şi restabili încrederea şi optimismul în Marea Britanie, Irlanda şi toată Uniunea Europeană', a adăugat Varadkar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
2,31 °C
cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,1 m/s
Thu
6 °C
Fri
9 °C
Sat
7 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 21 Martie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5908 0.0332
USD 17.2507 0.0261
RON 4.1148 0.0045
UAH 0.6350 0.0013
RUB 0.2683 0.0005
Arhivă Radio Chișinău